Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Guvernul a avizat proiectul controversat privind audiovizualul, propus de PD şi PLDM

4 iun. 2015,, 11:38   Politică
2487 4

Правительство одобрило скандальный проект о телевидении и радио, предложенный ДП и ЛДПМ
Foto: gov.md

În pofida criticilor dure din partea experţilor, a societăţii civile, dar şi a opoziţiei, noul proiect de amendare a Codului Audiovizualului, elaborat de PD şi PLDM, a primit ieri şi avizul Guvernului. Asta după ce săptămâna trecută acesta a fost aprobat, în mare grabă, de către Comisia parlamentară de specialitate.

„În aviz se menţionează anumite carenţe de tehnică legislativă. Totodată, atenţionăm autorii la prevederea despre caracterul executoriu al deciziilor CCA cu privire la aplicarea sancţiunilor, care urmează să fie aplicate din data publicării. Considerăm că este abuziv, ele trebuie să fie aplicate numai după ce nu mai pot fi atacate în instanţă”, a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Precizăm că la începutul lunii aprilie PD şi PLDM au prezentat în Comisia parlamentară de profil un proiect de modificare a Codului Audiovizualului. Documentul, care conţinea mai multe prevederi ce atentau la libertatea de exprimare, a stârnit discuţii aprinse în societate. Prin urmare, democraţii şi liberal-democraţii au elaborat o nouă versiune a documentului.

Noul proiect menţine interdicţia de a difuza programe analitice produse în ţări care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. Posturile de televiziune vor trebui să prezinte zilnic opt ore de conţinut propriu, şase dintre acestea urmând să fie difuzate în prime-time.

Mai mult, este propus ca măsurătorul audienţei să fie ales prin licitaţie pe un termen de cinci ani. Oferta se va baza pe un regulament care trebuie întocmit de CCA. Această propunere a fost însă criticată de unii radiodifuzori, potrivit cărora implicarea CCA-ului în măsurarea audienţelor ar fi un monopol complet.

Reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi proprietari de media, i-au acuzat pe autori că încearcă să consolideze monopolul pe piaţa mass-media şi că scopul amendamentelor propuse este de a crea condiţii privilegiate pentru televiziunile oligarhului Vladimir Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?