Cutremure stiri: 502

Concert în aer liber pentru promovarea valorilor europene

6 iun. 2015,, 08:30   Societate
3050 2
Концерт под открытым небом для продвижения европейских ценностей
Foto: ipn.md
Transparency International – Moldova şi Platforma Naţională a Parteneriatului Estic invită la un concert în aer liber dedicat promovării valorilor europene în Republica Moldova. Evenimentul va include un program muzical cu piese din tezaurul european, interpretate de Kaiser Band. Activitatea va avea loc sâmbătă, 6 iunie, cu începere de la ora 11.00, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, lângă havuz.

Lilia Caraşciuc, directorul Transparency Internaţional – Moldova, a declarat pentru IPN că scopul evenimentului este de a populariza cultura europeană, care înseamnă şi luarea de atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. „Vom face şi o aluzie că, fiind corupţi, în Europa nu vom ajunge”, a subliniat directorul.

Concertul este parte a unei campanii de informare privind avantajele parcursului european, lansate de către Transparency Internaţional – Moldova. În cadrul campaniei, membrii Platformei Naţionale a Parteneriatului Estic se întâlnesc şi discută cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu funcţionari publici, cu mass-media şi cu oameni de afaceri despre procesul de integrare europeană. Fiecare dintre membri explică avantajele apropierii de Uniunea Europeană, din perspectiva domeniului de expertiză al organizaţiei. „De exemplu, când Transparency Internaţional – Moldova merge în teritoriu, explicăm ce câştigă Republica Moldova în parcursul european, eradicând corupţia. Alţii vorbesc despre drepturile omului, drepturile femeilor, avantajele economice etc.”, a exemplificat Lilia Caraşciuc.

Campania mai prevede şi organizarea a 60 de seminare, în cadrul cărora sunt explicate avantajele parcursului european pentru oamenii de afaceri. Aceştia sunt informaţi cum să exporte spre ţările din Uniunea Europeană. „Mai organizăm evenimente culturale, am lansat un ciclu de emisiuni cu tematică europeană şi un concurs de eseuri cu tema: „Ce înseamnă să fii european”, împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie”, a specificat directorul Transparency Internaţional – Moldova.

În cadrul campaniei au fost informate, până acum, aproximativ 1200 de persoane. Lilia Caraşciuc spune că o mare parte a populaţiei este descurajată, în special din cauza noutăţilor legate de scandalurile de corupţie. „Dar noi le spunem că guvernele vin şi pleacă, iar noi, populaţia, rămânem să locuim aici, şi este foarte important să ştim cu toţii ce vrem. Şi dacă ne vom dori să fim parte a comunităţii europene, atunci îi vom putea presa pe cei care ne guvernează să ne ducă în UE”, a spus Lilia Caraşciuc.

Pentru ca oamenii să ştie ce vor, aceştia au nevoie de informaţie. Lilia Caraşciuc menţionează că oamenii de afaceri trebuie îndrumaţi cum să facă legături cu parteneri din UE, cei care călătoresc să fie informaţi cum să nu încalce legislaţia. „Am făcut evaluări, am observat că persoanele, chiar şi cele eurosceptice, spun că au nevoie de astfel de informaţie, iar după seminarele noastre devin mai deschişi”, a concluzionat Lilia Caraşciuc.

Acest eveniment este organizat de Transparency International - Moldova cu sprijinul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360, în cadrul campaniei de informare „EUROPA PENTRU TINE”. Acesta este o campanie de informare apolitică care vine să explice pe înțelesul tuturor procesul de integrarea europeană a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав