Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Ce au discutat miniștrii agriculturii din Moldova și Polonia?

8 iun. 2015,, 14:45   Economie
2504 3

О чем говорили министры сельского хозяйства Молдовы и Польши?
Foto: easyexpo2015.com

Republica Moldova și Polonia vor impulsiona cooperarea pentru promovarea mărfurilor moldovenești pe piața poloneză, în special a vinului și strugurilor de masă. Asupra acestui lucru s-a convenit la întrevederea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Ion Sula, cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Poloniei, Marek Sawicki, în cadrul „EXPO-2015” de la Milano, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), dialogul s-a axat pe tematica cooperării bilaterale între cele două ministere, în domeniul agroalimentar. Cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a mersului realizării prevederilor protocolului celei de-a patra sesiuni a Comisiei moldo-poloneze pentru cooperare economică.

Ion Sula i-a mulțumit ministrului polonez pentru proiectele implementate cu succes în Republica Moldova în domeniul dezvoltării rurale, finanțate de Programul „Polish Aid”, în special, asistenţa pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cooperarea agricolă și consultanță, promovarea și implementarea tehnologiilor agricole inovatoare pentru modernizarea infrastructurii rurale.

Totodată, Ion Sula a optat pentru consolidarea cooperării în diverse sectoare, organizarea unor misiuni comune de afaceri, cum ar fi cele între companiile poloneze cu reprezentanții asociațiilor de producători, între importatori şi agenţii economici din Moldova, precum şi evenimente de promovare a producţiei moldoveneşti, în special a vinurilor, pe piaţa poloneză. Propunerile au fost agreate de ministrul polonez.

Părțile au punctat şi domeniile prioritare în care se va coopera: continuarea implementării proiectelor comune în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale în cadrul Programului de asistenţă oficială pentru dezvoltare; implementarea reformei sistemului de învățămînt în domeniul agriculturii; promovarea în continuare a produselor moldovenești, în special a vinurilor şi strugurilor de masă pe piața poloneză; asistență suplimentară în probleme de comerț, acces preferențial pe piața UE pentru produsele autohtone moldoveneşti; crearea grupurilor de producători – lansarea unui proiect pentru înființarea unui grup de producători pilot etc.

Oficialii au discutat, de asemenea, activitatea în Republica Moldova a companiilor poloneze în domeniul producției zaharului, precum şi colaborarea de viitor în sectorul „Lapte şi produse lactate”, ceea ce implică sprijin şi transfer de experienţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?