Cutremure stiri: 506

Rusia promite să faciliteze stabilirea dialogului între Chişinău şi Tiraspol

9 iun. 2015,, 13:00   Politică
4467 9
МИД РФ: Россия будет содействовать налаживанию диалога между Кишиневом и Тирасполем
Foto: gagauznews.com
Rusia promite să faciliteze stabilirea dialogului între Chişinău şi Tiraspol. Acest fapt este menționat în raportul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse "Despre principalele rezultate ale activităţii în 2014 şi sarcinile pentru perspectivă pe termen mediu", citat de agenţia "Infotag".

"Ca stat garant şi intermediar în procesul reglementării conflictului transnistrean, pledînd continuu pentru statalitatea moldovenească, menţinerea suveranităţii şi statutului neutru al Republicii Moldova, Rusia va contribui la stabilirea unui dialog constructiv între Chişinău şi Tiraspol", se subliniază în document.

Autorii acestuia afirmă că Federație Rusă "este pe deplin fidelă obligaţiunilor de a participa la rezolvarea politico-diplomatică a conflictelor din spaţiul CSI, inclusiv în interacţionarea cu statele OSCE".

Totodată, MAE recunoaşte că "nu s-a reuşit restabilirea deplină a dinamicii negocierilor în procesul reglementării transnistrene".

În opinia Moscovei, "înrăutăţirea situaţiei este cauzată de acţiunile coordonate ale Chişinăului şi Kievului, care practic au pus regiunea în condiţii de blocadă umanitară şi de comerţ extern (semnarea Acordului de asociere cu UE şi înăsprirea regimului de trecere pentru locuitorii şi transportul din Transnistria)".

"Aceasta a solicitat intensificarea măsurilor de sprijin financiar şi asistenţei socio-economice a Tiraspolului din partea noastră. Cu contribuirea activă a Rusiei, la CM OSCE (Bazel, decembrie 2014) s-a adoptat decizia în favoarea activizării procesului de negocieri", a afirmat ministrul de externe al Rusiei, Kiril Lavrov.

Vorbind despre apropierea Moldovei de UE, Ministerul menţionează că "alegerea fără compromis în favoarea cursului occidental, exprimată în semnarea Acordului de asociere cu UE contrar voinţei majorităţii populaţiei, a rezultat pentru Moldova în descreşterea comerţului bilateral cu Rusia cu 30%".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав