Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 274
Transnistria stiri: 1418

Gurin: Experienţa Franţei în combaterea corupţiei poate fi aplicată în Moldova

11 iun. 2015,, 14:00   Societate
2342 1
Генпрокурор: опыт Франции в борьбе с коррупцией применим в Молдове
Foto: omg.md
Experienţa Franţei, care este considerată în Europa baza democraţiei, în combaterea corupţiei, poate fi aplicată şi în Moldova, a spus procurorul general, Corneliu Gurin, joi, la deschiderea la Chişinău a conferinţei internaţionale "Bunele practici în combaterea şi prevenirea corupţiei în justiţie. Promovarea integrităţii şi transparenţei în viaţa publică a magistraţilor".

Procurorul a relatat agenției "Infotag" că asemenea foruri sînt importante din punctul de vedere al schimbului de experienţă, ascultarea opiniilor specialiştilor din alte state.

"Procuratura, dintr-o parte, este cel mai important instrument de combatere a corupţiei, inclusiv pe plan intern, precum şi în corpul de judecători. Corupţia în rîndurile judecătorilor în general este un subiect sensibil pentru societate. Cetăţenii reacţionează dureros la asemenea cazuri. Deoarece doar în ultimii doi ani s-au deschis cinci dosare penale împotriva judecătorilor, iar patru au fost reţinuţi pentru corupţie. Împotriva procurorilor s-au deschis şapte dosare penale, dintre care patru pentru corupţie", a spus Gurin.

Funcţionarul a pledat pentru o abordare complexă în prevenirea şi combaterea corupţiei, care, pe fundalul unei baze legislative de rigoare, trebuie să fie obligaţiunea întregii societăţi.

"Avem structuri specializate, însă este necesară dinamizarea activităţii organizaţiilor obşteşti şi, desigur, dorinţa funcţionarilor publici de a asana situaţia din justiţie", consideră Gurin.

Preşedintele asociaţiei "Juriştii pentru drepturile omului", Vitalie Nagacevschi, a spus că schimbul de informaţie, date, experienţă întotdeauna a fost util.

"Asemenea forumuri sînt necesare. Deoarece, vorbind despre combaterea corupţiei printre judecători, noi vorbim nu doar despre dosarele penale sau numărul acestora. Sînt necesare legi, eforturi ale statului şi organizaţiilor neguvernamentale. Corupţia este un fenomen nu doar al Moldovei, acesta persistă şi în alte state. Însă, odată cu aplicarea practicilor europene, efectul acesteia poate fi minimizat", a spus avocatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав