Cutremure stiri: 506

China stă pe un butoi cu pulbere și președintele se joacă cu focul

13 iun. 2015,, 01:00   Externe
4643 2
Foto: tribuna.md
Eliminându-l pe fostul șef al puternicei Poliții chineze, condamnat joi la închisoare pe viață, președintele Xi Jinping a dat cea mai puternică lovitură din campania anti-corupție de până acum, dar și-a sporit numărul dușmanilor din interiorul Partidului Comunist. Zhu Yongkang, fost ministru al Securității, organ vital al statului polițienesc chinez, a fost și unul dintre colegii președintelui Xi în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, până la schimbarea sa la congresul din 2012.

Oficiosul comunist Global Times a scris că Zhu este demnitarul cel mai înalt care a fost epurat „din istoria Republicii Populare”. Zhang Ming, profesor de științe politice la prestiogioasa Universitatea Populară din Beijing, a comentat pentru AFP:

„Exista un acord tacit pentru a nu inoportuna pe nimeni din Comitetul Permanent. Acum, acordul a fost rupt.” În timpul procesului fulger ținut în cel mai mare secret în Tianjin (zona de nord) pe 22 mai, omul care trebuia să asigure „domnia legii” în China, între 2002 și 2012, a recunoscut că și-a însușit 19 milioane de euro, bani proveniți mai ales din industria petrolieră.Imaginea dezastruoasă a Partidului

Dacă prăbușirea unuia dintre cei mai puternici oameni ai regimului a fost primită îngeneral cu satisfacție de populație, spectacolul violentelor disensiuni la vârf, însoțit de dezvăluiri despre mite și alte deturnări de fonduri minează o dată în plus imaginea și așa dezastruoasă a unui Partid Comunist în care domnesc nepotismul și corupția.

Cei 86 de milioane de membri ai PCC formează osatura politico-administrativă a Chinei și cadrele de conducere ale întrepridnerilor celei de-a doua mari puteri economice a lumii. Sancțiunile și destituirile care au venit în rafală în ultimii doi ani odată cu campania anticorupție, care vizează și „tigrii” și „muștele” - pe cei puternici și pe cei mărunți - au adus partidul în pragul paraliziei, scrie publicația franceză Le Point, citând mai multe surse locale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав