X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Lițkai: Alegerile la Chișinău totuși au reușit să fie transformate într-o competiție ideologică

15 iun. 2015,, 17:40   Politică
5191 4
Лицкай: Выборы в Кишиневе все-таки удалось превратить в идеологическое соревнование
Foto: youtube.com
Stabilirea zilei celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al Chișinăului a devenit principalul subiect al discuției susținute de NOI.m cu expertul-politolog, fostul șef al Ministerului Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Valeri Lițkai. El a comparat politica contemporană a Moldovei cu călătoria pe un drum accidentat cu un autovehicul fără arcuri lamelare.

Rezultatele primul tur al luptei pentru al patrulea fotoliu în nomenclatorul republican – postul de primar general al Chișinăului – reflectă raportul real dintre forțe, susține Valeri Lițkai. El consideră rezultatele alegerilor locale din 14 iunie drept previzibile.

Societatea Moldovei, consideră Lițkai, a rămas dezbinată aproximativ în jumătate. Și după principiul geostrategic „Vest – Est”, și după cel ideologic „populația săracă împotriva praidului celor care se hrănesc la guvernare”. Cei de dreapta doresc ca totul să rămînă așa cum este, deoarece le convine, iar cei de stînga, adică majoritatea populației, își exprimă protestul. Și alegerile denotă acest fapt.

„Dar atunci cînd o națiune este dezbinată și pe orizontală, și pe verticală, acest lucru reprezintă un semnal foarte alarmant. O astfel de situație duce, de obicei, la ciocniri ample”, a avertizat expertul.

În opinia lui Lițkai, în capitala Moldovei s-a concentrat un număr enorm de oameni care se hrănesc din contul activității specifice a actualei primării. Și bineînțeles că ei sînt interesați ca totul, adică schemele stabilite, să rămînă așa cum sînt. Lor li se opune un val de proteste. Doar nu toți se hrănesc din „scheme”. Inițial aceasta se manifestă prin faptul că majoritatea locuitorilor orașului suferă de neîngrijirea lui. „Nu a apărut la Chișinău nici un Lujkov, Sobeanin sau nici chiar Iohannis, nu este nici un gospodar”, a specificat Valeri Lițkai.

În plus, el a atenționat asupra situației care se creează în Consiliul Municipal – toate partidele de la guvernare brusc au „cedat”. „Și acum reiese că noul consiliu municipal strică întregul format al coaliției de la guvernare. El pur și simplu s-a epuizat. Într-adevăr, a ajuns timpul ca toți să-și dea demisia. Este cea mai mare pierdere pentru partidele de la guvernare”.

Făcînd previziunea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al Chișinăului, programat pentru 28 iunie, Lițkai s-a arătat pesimist: „Dacă întregul proces s-ar desfășura cel puțin după parametrii acceptați în aceeași Europă, atunci socialiștii ar cîștiga. Dar sînt practic sînt convins că se vor aplica resurse, tehnologii și lovituri în afara cadrului. Deoarece cei de dreapta au privilegii în organele puterii și sistemul judiciar, ei, probabil, vor reuși să-și concentreze eforturile. Cînd ciocnirile au loc pe o distanță scurtă, forța mai organizată are avantaje. Iar cei de dreapta sigur în momentul dat sînt mai organizați. Iar europenii iarăși vor scrîșni din dinți pe tema «cît de răi sînt moldovenii și pentru ei nu e loc în Uniunea Europeană»”, consideră Valeri Lițkai.

Referindu-se la previziunea pe termen lung a dezvoltării societății și a tendințelor politice în Moldova contemporană, Lițkai, de asemenea, nu a găsit factori pozitivi: „Așa și va continua. Ne vom plimba în parcuri de distracții – unii cu „montagnes russes” (munți rusești), alții cu „roller-coaster ” (munți americani). Următoarea criză deja s-a conturat – cea a guvernării, iar din ea încă trebuie de ieșit. Ne vom tîrî de la o criză la alta. Apoi va veni criza prezidențială, deocamdată nici nu se știe cum vom ieși din ea. Ulterior va apărea altceva. În Moldova nu există nici stabilitate, și nici temei pentru ea. Mergem cu un automobil fără arcuri lamelare. Ne batem cu capul de tavan – aceasta este realitatea din Moldova contemporană”, a conchis Valeri Lițkai.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?