X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

„Note informative” ca ghid de acțiune

17 iun. 2015,, 11:35   Politică
3329 0
«Информационные записки» как руководство к действию
Foto: gov.md
Pentru prima dată în perioada guvernării coalițiilor proeuropene, recomandările partenerilor occidentali de dezvoltare au fost publicate pe site-ul Guvernului Republicii Moldova. Aceste recomandări nu conțin nimic nou – reforme, combaterea corupției, diminuarea deficitului bugetar. Documentul nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru neîndeplinirea recomandărilor respective.

Experții consideră că de aceasta nu va depinde nici volumul asistenței financiare oferite Moldovei. Ei explică publicarea recomandărilor prin numirea în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova a unei persoane noi pentru Occident, scrie astăzi portalul newsmaker.md.

Șefii misiunilor diplomatice ale statelor UE și SUA în Republica Moldova, precum și reprezentanții Băncii Mondiale și altor instituții internaționale au transmis, la începutul lunii martie, Guvernului Republicii Moldova un document intitulat „Note informative din partea partenerilor de dezvoltare”. Documentul, care a fost publicat pe site-ul Guvernului, conține instrucțiuni concrete pentru noul executiv: acțiunile ce urmează să fie întreprinse în primele 100 de zile de activitate, pe termen scurt și lung.

Jurnalistul de la portal precizează că anterior autoritățile Moldovei nu au mai primit recomandări în asemenea formă. Partenerii de dezvoltare de obicei își exprimau cerințele față de Guvernul Republicii Moldova în cadrul unor întrevederi bilaterale cu ușile închise. O excepție în acest sens este Fondul Monetar Internațional, care și-a publicat recomandările înainte de semnarea Memorandumului de cooperare (sfîrșitul anului 2009) și după vizitele regulate în Moldova a misiunilor de evaluare ale FMI.

Practic toate recomandările care se conțin în „notele informative” deja figurează în calitate de sarcini și scopuri în diferite documente adoptate de autoritățile Moldovei, dar și în angajamentele asumate în cadrul acordurilor internaționale. În particular este vorba de Strategia națională de dezvoltare a Moldovei – 2020, Acordul de asociere și Acordul de liber schimb dintre Moldova și UE. Excepție fac recomandările legate de criza din sectorul financiar-bancar.

Ce recomandă partenerii occidentali?

În termen de 100 de zile să fie trase la răspundere persoanele vinovate de scoaterea miliardului de dolari SUA din cele trei bănci problematice – „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. Opinia publică să fie informată despre suma exactă a pierderilor suportate de stat ca urmare a schemelor frauduloase din băncile respective. Legislația să fie modificată astfel, încît Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) să aibă mai multe împuterniciri pentru identificarea beneficiarilor finali ai instituțiilor financiare. Angajații BNM și CNPF să fie scutiți de răspundere juridică pentru deciziile lor profesionale, iar garanțiile BNM la creditarea interbancară să fie anulate.

Bugetul să fie adoptat cu un deficit nu mai mare de 3% din PIB (în anul 2014 deficitul bugetului a depășit 5% din PIB). Adoptarea unui nou cod fiscal; minimalizarea contactelor personale ale inspectorilor fiscali și agenților economici; ajustarea accizelor la directivele UE (în acest caz urmează să se micșoreze accizele în energetică și protecția mediului și să fie majorate semnificativ accizele la țigări și alcool). Să fie scoase barierele pentru afaceri: simplificarea autorizațiilor pentru construcții, comerțul intern; încheierea procesului de implementare a registrului electronic a controlului de stat; simplificarea procedurii de import a semințelor, răsadului, plantelor și pesticidelor, anularea înregistrării și testării acestor produse. Ridicarea acestor bariere a fost prevăzută în Foaia de parcurs privind lichidarea restricțiilor pentru comunitatea de afaceri, pe care autoritățile planificau să o realizeze în anii 2013-2014.

Deputații să fie lipsiți de imunitate parlamentară pe perioada urmăririi penale, să fie judecați funcționarii de rang înalt, să fie modificate procedurile de declarare a averilor funcționarilor, să fie interzisă folosirea de bunuri dobîndite ilegal. Toate deciziile autorităților legate de finanțe și corupție să fie discutate cu societatea.

Reintegrarea Moldovei să fie declarată prioritate națională. Biroul pentru reintegrare să fie reorganizat în minister, cu oferirea împuternicirilor respective. Elaborarea unui plan de acțiuni pe un termen de 5 ani pentru integrarea regiunii transnistrene și convocarea de urgență a unei întrevederi între liderii Moldovei și Transnistriei (întîlnirea a avut loc pe 14 martie). Depășirea situației de impact în procesul de negocieri în formatul „5+2” și elaborarea, pînă la sfîrșitul anului 2015, a unui mecanism de implementare a Acordului de liber schimb cu UE pentru regiunea transnistreană.

Egalarea, în decurs de un an, a vîrstei de pensionare a bărbaților și femeilor la nivelul de 62 de ani, iar ulterior aceasta să fie majorată pînă la 65 de ani pentru ambele genuri. În caz contrar, potrivit „notelor informative”, raportul dintre persoanele care lucrează și pensionari în Moldova va deveni unul catastrofal. Dinamica este următoarea: în anul 2002, la 100 de persoane angajate în cîmpul muncii reveneau 41 de pensionari, iar în anul 2012 – 78.

Lichidarea raioanelor și a unei părți din primăriile de la sate, cu revenirea la județe. Reforma administrativ-teritorială să fie elaborată și aprobată în termen de 100 de zile, iar implementarea să dureze un an. Promovarea descentralizării fiscale.

Ce se va întîmpla dacă Guvernul nu va îndeplini acest recomandări?

Nimic. În orice caz, pentru neîndeplinirea recomandărilor în document nu sînt prevăzute niciun fel de „sancțiuni”. Partenerii ar putea reduce programele de asistență financiară, însă experții consideră că nici acest lucru nu se va produce.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав