X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 274
Transnistria stiri: 1460

Anual vom sărbători Ziua Portului Popular

17 iun. 2015,, 16:30   Societate
2796 1
Впредь мы ежегодно будем отмечать День национального костюма
Foto: imgsmall.ru
Anual, în fiecare a patra duminică a lunii iunie vom sărbători Ziua Portului popular. O astfel de hotărîre a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 16 iunie 2015. Inițiativa îi aparține Ministerului Culturii și are ca scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, colportate de costumul tradițional, informează NOI.md.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurile diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi încifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferite piese din portul popular.

Costumul tradițional, numit şi port popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrînd un ansamblu vestimentar propriu, ca unul dintre cele mai vechi însemne. Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani. Chiar dacă în perioada cuprinsă între sfîrșitul secolului XIX și secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de vestimentaţie modernă, el este folosit la marile sărbători din cursul anului sau în viaţa cotidiană, ca semn identitar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав