X 
Cutremure stiri: 502

Pirkka Tapiola: Moldova este vulnerabilă la schimbările climatice

18 iun. 2015,, 09:30   Economie
3045 1
Тапиола: Молдова уязвима перед климатическими изменениями
Foto: noi.md
Moldova, ca țară cu un sector agricol esenţial pentru economie, este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice. O declarație în acest sens a făcut miercuri şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, cu prilejul Zilei diplomaţiei climatice.

Potrivit agenţiei "Infotag", Tapiola a menţionat că schimbările climei afectează toţi oamenii care trăiesc pe această planetă, de aceea, mizele Moldovei în succesul negocierilor climatice sînt foarte mari.

Anul 2015 este un an decisiv pentru negocierile privind schimbările climatice. Pentru a ne menţine pe drumul de limitare a creşterii temperaturii globale la mai puţin de 2°C, este esenţial să se asigure un acord internaţional echitabil, ambiţios şi obligatoriu juridic în temeiul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC), la Conferinţa Părţilor la Paris 2015 (COP21) şi să se intensifice acţiunile privind schimbările climatice pre-2020.

Pentru asigurarea rezultatelor de succes a acestor negocieri vor fi necesare măsuri diplomatice concertate şi coordonate de către UE şi statele membre, precum şi ţările partenere, inclusiv Republica Moldova.

Tranziţia către un viitor cu emisii reduse de carbon este de asemenea semnificativă: cu cît mai repede vom acţiona, cu atît mai mare va fi beneficiul. Investiţiile în timp util în emisii reduse de carbon, dezvoltarea rezistenţei climatice pot genera locuri de muncă şi creştere economică, precum şi raţionalizarea costurilor pe termen lung de reducere a emisiilor şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Cu acest prilej, la Chişinău au avut loc dezbateri cu participarea ambasadorului Marii Britanii, Philip Batson, şi ambasadorului Franţei, Pascal Vagogne.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав