Cutremure stiri: 506

Ioniţa: Guvernarea a decis să deprecieze leul, fiind în imposibilitatea executării bugetului

20 iun. 2015,, 18:00   Societate
5369 2

Foto: noi.md

Fiind în imposibilitatea executării plăţilor interne, guvernarea a decis să deprecieze moneda naţională în raport cu principalele valute de referinţă – euro şi dolarul american, pentru a reuşi colectarea banilor în buget. De această părere este fostul preşedinte al Comisiei parlamentare buget şi economie, ex-deputat PLDM, Veaceslav Ioniţa.

Ioniţă a declarat pentru Agenţia MOLDNEWS că dacă nu ar avea loc deprecierea leului, bugetul trebuia să ajungă deja la un deficit de peste un miliard de lei şi intra în incapacitate de plată.

„Vom avea sau deprecierea leului şi executarea nominală a bugetului pe interior sau imposibilitatea executării bugetului pe interior. Guvernul a ales sa deprecieze valuta”, a declarat Veaceslav Ioniţa vineri, 19 iunie.

Potrivit sursei citate, printre factorii de bază care au dus la deprecierea masivă a valutei naţionale sunt: „1. Anularea vizitei FMI, stoparea finanțărilor de către Banca Mondiala, ceea ce va duce la reducerea intrărilor de valuta în ţară. 2. Acordarea unor noi credite de către Banca națională, BEM. Cea ce a aruncat pe piața lei. 3. Instabilitatea politică şi neîncrederea populației in instituțiile statului. Scoaterea masiva de bani din bănci. 4. Probleme la alte trei cele mai mari bănci. Supraveghere specială. 5. Necesitatea de depreciere a valutei, pentru a putea executa bugetul de stat”.

„Dacă nu avea loc deprecierea leului bugetul trebuia să aibă pana in prezent un deficit de peste un miliard de lei. Cea ce înseamnă incapacitate de plată. Doar deprecierea valutei naționale permite Guvernului sa colecteze bani la buget”, a mai menţionat fostul deputat.

Sursa citată prognozează în continuare o situaţie dramatică, „inflație, sărăcirea populației, repetarea scenariului din 1998-2000”.

Leul moldovenesc cedează dramatic şi cu paşi galopanţi în faţa monedei europene şi dolarului american. Într-o singură zi, leul s-a depreciat cu circa 50 de bani în raport cu euro şi cu 20 de bani faţă de dolar. Banca Naţională a Moldovei a afişat pentru vineri, 19 iunie, un curs de 18,70 lei pentru un dolar şi 21,31 lei pentru un euro. Totodată, la băncile comerciale şi casele de schimb valutar, un euro costă aproape 22 de lei, iar un dolar circa 19,40 de lei.

Astfel, în ultimele zile, leul a pierdut aproape 5% din valoare în raport cu euro și 3% față de dolarul american, în ciuda faptului că BNM a majorat rata de bază la 14,5%.

Experţii prognozează scenarii pesimiste şi spun că noul val de devalorizare a leului moldovenesc ar putea ajunge la 40 de lei pentru un euro.

În ajun, Banca Naţională a Moldovei explica deprecierea bruscă a monedei naţionale inclusiv prin demisia Guvernului Gaburici. Reprezentanţii BNM dădeau asigurări că nu există premise pentru fluctuații pe piața valutară.

Amintim că la începutul anului curent, moneda națională raportată la dolar s-a depreciat cu 21,3%, iar la euro cu circa 28%. Devalorizarea leului a fost urmată de creşterea preţurilor la produse şi servicii, carburanţi şi medicamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав