Cutremure stiri: 506

Friedman: Putin a creat tensiuni în Moldova, dar țara a rămas independentă

24 iun. 2015,, 10:35   Politică
7231 23

Foto: gumilev-center.ru

Fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații „Stratfor”, George Friedman, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă despre ceea ce consideră a fi politica rusească de destabilizare a fostelor republici sovietice. Referindu-se la Republica Moldova, Friedman a menționat că deși au existat încercări de tensionare a situației, țara și-a păstrat echilibrul, notează NOI.md.

“Pînă acum, încercările rusești de a destabiliza regiunea au eșuat. Sigur, președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămîne independentă. Sînt multe mituri despre ceea ce pot face rușii și sînt simple mituri, care nu s-au materializat. Sîntem de peste un an în criza ucraineană. Rușii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova și țările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că asta este cel puțin în parte pentru că sînt foarte îngrijorați de eventuala extindere a crizei și de faptul că asta ar obliga țările NATO să facă corp comun, cel puțin politic”, a explicat George Friedman.

În ceea ce privește situația din Ucraina, directorul „Stratfor” a opinat că viitorului statului vecin depinde exclusiv de abilitățile autorităților ucrainene de a gestiona criza.

„Cred că Rusia va încerca să-și servească interesele pe cale politică în Ucraina, iar în momentul de față viitorul Ucrainei este în mîinile conducerii ucrainene. Dacă își menține coerența, dacă poate dobîndi controlul asupra țării, atunci rușii vor trebui să bată în retragere. Dar dacă ucrainenii sînt divizați, rușii vor avea opțiuni”, a punctat directorul companiei „Stratfor”.

Precizăm că interviul a fost realizat de serviciul pentru Belarus al postului Radio Europa Liberă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав