X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Voronin prezice proteste sociale de amploare

26 iun. 2015,, 09:40   Politică
7077 7
Foto: noi.md
Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, nu exclude că în Moldova ar putea fi organizate proteste sociale de amploare. Opinia a fost exprimată de către politician joi, în cadrul şedinţei de lucru cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău, relatează agenţia "Infotag" cu referire la Serviciul de presă al PCRM.

"Nu vreau să fac previziuni. Însă teoria şi practica mondială arată că în asemenea situaţii ca în Moldova practic întotdeauna se ajunge la proteste sociale de amploare", a declarat Voronin.

În calitate de exemplu el a invocat situaţia din domeniul social, cel economic, sectorul bancar, corupţia, inoperabilitatea organelor de drept.

"Totodată, asemenea situaţie nu este o consecinţă a conjuncturii mondiale sau europene, ci, în principal, rezultat al activităţii neprofesionale a Guvernului. Organizate conform principiului de partid, toate guvernele, începînd cu anul 2009, nu acţionează ca un organism unic. Fiecare membru al Guvernului nu se bazează pe scopul comun, ci pe indicaţiile şefului de partid. Ca urmare, grija Guvernului devin nu rezultatele reale, ci interesele acestor partide", consideră Voronin.

Politicianul a menționat diminuarea investiţiilor, a exportului şi importului, veniturilor populaţiei, a salariului real, denaturarea în datele statistice, ce reflectă situaţia generală din economie.

„În Moldova a fost realizat un experiment fără precedent – am fost obligaţi să alegem între Est şi Vest. În esenţă Moldova a devenit o platformă de interese şi scopuri ale marilor jucători internaţionali. Chiar şi alegerile parlamentare, precum şi alegerile locale recente au fost transformate într-un referendum pentru alegeri geopolitice", a spus liderul PCRM.

El a amintit că "Moldova rămîne cea mai săracă ţară din Europa", iar "statistica din ultimii ani vorbeşte despre o înrăutăţire constantă a situaţiei demografice".

"Nivelul real al şomajului bate toate antirecordurile europene şi depăşeşte 60%. Mai bine de jumătate din populaţia economic activă este plecată din ţară. Vorbim despre o cifră de 1,25 milioane de oameni. Preponderent pleacă din Moldova populaţia aptă de muncă – de la 20 la 40 de ani. Conform datelor Organizaţiei Mondiale pentru Migraţiune (OMM), 25-40% din populaţia activă a ţării sînt muncitori migranţi. O ţară cu asemenea indice de incapacitate de a-şi întreţine populaţia deja este în comă", a declarat Voronin.

În opinia lui, Moldova trece "prin cea mai critică perioadă a degradării politice, economice, sociale şi morale din toţi anii de independenţă". El consideră că formarea noului guvern nu va rezolva problemele, deoarece actualii guvernanţi "nu respectă şi nu se tem de nimeni: nici de Dumnezeu, nici de Lege – cum au furat, aşa vor fura în continuare".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?