Cutremure stiri: 502

Patru pericole care ameninta Europa

27 iun. 2015,, 01:00   Externe
6666 2

Foto: agerpres.ro

Patru calareti strabat Europa: criza financiara din Grecia, imigratia ilegala din Mediterana, agresiunea rusa si amenintarea Marea Britanii cu iesirea din UE. Oricare dintre aceste probleme poate schimba caracterul fundamental al Uniunii Europene, considera publicatia The Independent.

Cel mai mare pericol il constituie insa riscul unui default al Greciei si iesirea tarii din zona euro. Retragerea din Uniunea Monetara ar putea avea consecinte imprevizibile nu numai pentru Grecia, dar si pentru UE, deoarece va pune sub semnul indoielii planurile zonei euro de consolidare a integrarii, avand, de asemenea, darul de a provoca o reactie in lant in statele membre mai vulnerabile, estimeaza publicatia britanica.

Agresiunea rusa este al doilea mare pericol care planeaza asupra UE, pentru ca este pusa la incercarea capacitatea Uniunii de a apara ordinea europeana. Al doilea acord de la Minsk privind incetarea focului lasa loc de numeroase interpretari, dar majoritatea statelor UE nu vor sa renunte la document. Liderii acestor tari cred ca au nevoie de ajutorul Rusiei in negocieile legate de dosarul iranian, dar si pentru solutionarea razboiului civil din Siria.

Pachetul de sanctiuni a fost prelungit pentru inca sase luni, iar cele vizand anexarea Crimeei cu inca un an. Liderii UE ar putea merge mai departe, confirmand disponibilitatea lor de a majora cheltuielile de aparare. Va fi alt semnal adresat Moscovei. In ceea ce priveste imigratia ilegala, lucrurile sunt destul de complicate, fiind vorba, dincolo de orice, de cheltuieli in plus si de securitate nationala. Pe de alta parte, orice tergiversare a problemei, orice amanare de natura procedurala, va pune sub semnul intrebarii solidaritatea statelor membre.

In sfarsit, Brexit. Nu este inca o criza, dar este deja o serioasa bataie de cap pentru liderii UE. Premierul Marii Britanii, David Cameron conditioneaza ramanerea tarii in UE de o serie de reforme, ceea ce inseamna, de fapt, schimbarea unui stil de viata. Nu toti agreaza acest comportament al sefului guvernului de la Londra care, incet, pierde tot mai multi sustinatori. Acesti patru calareti trebuie opriti. Cum? Numai daca tarile membre vor acorda prioritate intereselor UE, trecandu-le pe plan secund pe cele nationale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав