X 
Cutremure stiri: 502

Grecia: Referendumul crucial va avea loc la 5 iulie

30 iun. 2015,, 11:10   Externe
4024 0

Foto: trenutno.info

Referendumul propus de guvernul grec privind ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi (UE, FMI) a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec, în cursul nopții de sîmbătă spre duminică.

În favoarea referendumului, propus pentru data de 5 iulie, au votat 178 de deputați, din totalul de 300, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Premierul Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri seara organizarea referendumului şi le-a cerut alegătorilor greci să respingă pachetul de reforme propuse de creditori.

Deputații majorității guvernamentale (stînga radicală Syriza și aliații lor din cadrul dreptei suveraniste Grecii Independenți, ANEL) au votat în favoarea referendumului, la fel și deputații partidului neonazist Zori Aurii. Adresîndu-se parlamentarilor înainte de votul organizat în legătură cu propunerea privind referendumul, premierul grec, Alexis Tsipras, a estimat că ''poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar în același timp un mare DA Europei solidarității''.

Conservatorii din cadrul partidului Noua Democrație și socialiștii PASOK (Mișcarea Socialistă Panelenă) au votat împotrivă, la fel și comuniștii (KKE) și partidul centrist Potami. Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat, în discursul său înainte de votul în parlament, că referendumul din 5 iulie va sfîrşi prin a împinge Grecia în afara zonei euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав