X 
Cutremure stiri: 506

Rusia-China: Revolutie pe piata petrolului?

4 iul. 2015,, 03:00   Externe
6968 2

Foto: gazeta.ru

Rusia isi consolideaza pozitiile pe piata mondiala a petrolului, obtinand o piata importanta - China. Potrivit cotidianului german Allgemeine Zeitung, Rusia a dublat Arabia Saudita la volumul exporturilor de titei in China. In plus, plata pentru livrarile ruse este efectuata in yuani. In opinia publicatiei, acest lucru ar putea modifica radical datele pe piata petrolului.

Importurile de petrol rus ale Chinei au atins 3,92 milioane de tone, in timp ce exporturile Arabiei Saudite au scazut cu 42%, reducandu-se la mai putin de 3 milioane de tone. Pana si Angola furnizeaza mai mult, a constatat Allgemeine Zeitung.

In prezent, China reprezinta o piata cheie pentru exporturile mondiale de petrol. Iar daca Arabia Saudita vrea sa redevina pionul central pe aceasta piata, ea va trebui sa accepte yuanul in calitate de moneda de plasa, sustine publicatia germana, citand punctul de vedere al expertilor in domeniu.

Autorul articolului considera ca succesul inregistrat de Rusia pe piata chineza se datoreaza faptului ca Moscova a incheiat acorduri petroliere in schimbul unor credite, ceea ce este profitabil pentru ambii parteneri. Astfel, Beijing incearca sa transforme rezervele sale valutare de multe miliarde de yuani in investitii, spre bucuria companiilor ruse care au nevoie de bani ca de aer. Iar conditiile de imprumut sunt destul de relaxate.

Or, Arabia Saudita, ea insasi detinatoarea unor rezerve valutare deloc de neglijat, nu are nevoie de credite. Cresterea cererii de petrol rus se explica, de asemenea, prin politica tarifara a Riadului. "Piata petrolului ramane instabila, ceea ce exclude posibilitatea ca Arabia Saudita sa-si redobandeasca pozitia pe piata din China. Spre deosebire de Rusia, care pare sa se intaleze cat mai confortabil", concluzioneaza Allgemeine Zeitung.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав