X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Şevciuk: Transnistria este gata pentru negocieri, dar nu vede perspective pentru reluarea acestora

8 iul. 2015,, 13:00   Politică
2171 4
Шевчук: Приднестровье готово к проведению переговоров, но не видит перспектив для их возобновления
Foto: novostipmr.com
Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a spus că "Transnistria este gata pentru negocierile de reglementare a conflictului transnistrean, dar nu vede perspective pentru reluarea acestora". Declarația respectivă a fost făcută marţi, în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic, relatează agenţia "Infotag" cu referire la comunicatul Serviciului de presă al liderului tiraspolean.

În cadrul întrevederii Bogojevic i-a transmis lui Şevciuk propunerea preşedintelui OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, cu privire la desfăşurarea reuniunii în formatul "5+2" în toamna anului viitor, la Belgrad. Potrivit lui, toţi participanţii la negocieri sprijină iniţiativa dată.

"Noi sîntem gata pentru continuarea negocierilor, dar în contextul reuniunii din toamnă nu văd perspective pentru desfăşurarea şedinţei în formatul 5+2 fără elaborarea de către grupurile de experţi a deciziilor care ar putea detensiona situaţia și rezolva problemele ce zădărnicesc interacţiunea normală. Sîntem nevoiţi să constatăm cu regret că documente gata pentru discutare în formatul 5+2, nu sînt", a spus Şevciuk.

El s-a plîns de "politica neprietenoasă şi agresivă a partenerilor moldoveni şi ucraineni", care "nu oferă motive de a fi optimişti".

"Cerem sprijinul OSCE în procesul de identificare a instrumentelor necesare pentru eliminarea caracterului acut al divergenţelor, tensiunii şi rezolvarea problemelor mai vechi. Pe lîngă interesele implicate în formatul de negocieri 5+2 a partenerilor noştri internaţionali Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană, SUA, Moldova, există şi interesele Transnistriei. Acum vedem o creştere a tensiunilor social-economice, ar fi bine, în opinia noastră, dacă nu ne ajutăm reciproc, măcar să nu creăm obstacole pentru dezvoltare. Nu le cerem partenerilor moldoveni să ne ajute, rugăm să nu ne stea în cale", a declarat liderul de la Tiraspol, adăugînd că „Transnistria se confruntă cu provocări artificiale serioase, întreprinse de organele de conducere ale Ucrainei şi Moldovei”.

"Noi resimţim consecinţe grave. Sperăm că, datorită ajutorului mediatorilor internaţionali, sprijinului statelor garant, care au semnat obligaţiuni destul de serioase, în cadrul procesului de negocieri vom reuşi să găsim calea spre rezolvarea acestei probleme", a menţionat Şevciuk.

El s-a arătat îngrijorat de situaţia actuală, care, "din cauza unor circumstanţe obiective şi create artificial, creează premize pentru aprofundarea sărăciei, creşterea tensiunilor sociale şi nu contribuie la formarea unei platforme constructive pentru purtarea negocierilor".

"Noi considerăm că a trecut timpul declaraţiilor binevoitoare, care nu sînt urmate de paşi concreţi şi rezultate pe care le-ar putea vedea cetăţenii şi agenţii economici", a subliniat Şevciuk.

La rîndul său, reprezentantul politic al Tiraspolului la negocieri, ministrul de externe, Nina Ştanski, a atras atenţia reprezentantului special al OSCE asupra practicii de intentare în Moldova a dosarelor penale împotriva funcţionarilor transnistreni.

"Problema nu doar că nu se rezolvă, dar şi capătă noi întorsături. Numărul dosarelor creşte pe zi ce trece. Acum sînt urmăriţi penal nu doar factori de decizie din Transnistria, dar şi antreprenori ce desfăşoară activitate de economie externă", a spus Ştanski.

Ea a mai subliniat "retorica militantă, iar uneori chiar incorectă a reprezentanţilor Moldovei".

"Admitem că asemenea comportament al partenerilor moldoveni este determinat de haosul din politica internă a Moldovei. În orice caz, îi îndemnăm la un dialog constructiv", a conchis Ştanski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав