X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Avocați: Legislația privind armele trebuie înăsprită doar la capitolul control

9 iul. 2015,, 15:15   Societate
2796 0
Адвокаты: Законодательство об оружии следует ужесточить только в части контроля
Foto: guns.ru
Avocații consideră că legislația privind armele adoptată în Republica Moldova este destul de modernă și corespunde standardelor avansate în domeniu. În opinia specialiștilor, legislația ar trebui înăsprită doar la capitolul control asupra păstrării și aplicării, informează NOI.md.

„Legislația cu privire la arme trebuie perfecționată la capitolul control asupra păstrării și circulației”, a menționat pentru NOI.md avocatul Pavel Midrigan. „Aici nu trebuie uitat așa fenomen ca «ecoul războiului». Nu este secret pentru nimeni că o bună parte dintre participanții la conflictul transnistrean s-au întors acasă cu arme, muniții și chiar grenade, așa, «pentru orice eventualitate». În dosarele penale asemenea arme figurează destul de des. În afară de aceasta, în țară este destul de dezvoltată piața neagră a armamentelor, unde poți cumpăra totul: de la automate Kalașnikov și grenade pînă la arme pentru lunetiști cu obiective de noapte de la cei mai buni producători mondiali. De-ar fi bani și dorință. De asemenea, este necesar de abordat mai strict pregătirea teoretică, practică și juridică pe care o trec potențialii proprietari de arme înainte de obținerea licenței. Cetățeanul trebuie să conștientizeze foarte clar că portul de armă îi este permis doar pentru autoapărare, să știe exact cînd și cum poate aplica arma și care sînt condițiile de păstrare a armei”, a menționat Pavel Midrigan.

În opinia avocatului, trebuie mărit numărul controalelor condițiilor de păstrare a armelor și retrasă imediat licența celor care nu respectă prevederile legale. Totodată, Pavel Midrigan consideră că cetățenii Moldovei nu trebuie privați de dreptul de a deține arme cu țeava scurtă. În opinia avocatului, fiecare cetățean trebuie nu doar să aibă dreptul la apărare, ci și posibilitatea de a-și apăra viața, casa și proprietățile.

De aceeași părere este și președintele Asociației „Academia profesiei de avocat”, Petru Duluța. „Avem o legislație bună cu privire la arme, care se bazează pe o logică clară. Însă foarte mult depinde de factorul uman, de aceea perfecționarea legislației în acest domeniu trebuie să se refere la instructajul proprietarilor de arme, inclusiv la cel psihologic, precum și controlul din partea organelor poliției”, consideră Petru Duluța.

Potrivit avocaților, în dosarele penale, de regulă, figurează arme păstrate ilegal.

Amintim că în dimineața zilei de 8 iulie, în Chișinău, un angajat al poliției a fost nevoit să folosească arma din dotare împotriva unui cetățean care amenința polițiștii cu un pistol încărcat. Persoana respectivă a fost rănită la picior și spitalizată, viața ei se află în afara pericolului. Pe marginea cazului dat a fost inițiat un dosar penal pentru huliganism și punerea în pericol a vieții polițiștilor aflați în misiune. Dacă va fi găsit vinovat, cetățeanul respectiv riscă pînă la opt ani de închisoare. Conducerea poliției moldovenești se pronunță pentru înăsprirea legislației cu privire la arme.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?