X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Blocarea tranzacţiilor cu acţiunile „Victoriabank” va fi examinată de comisia parlamentară de profil

15 iul. 2015,, 08:15   Economie
4024 2

Foto: deschide.md

Săptămîna trecută Republica Moldova s-a remarcat din nou printr-un scandal, de această dată cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Prim-vicepreşedintele BERD, Philip Bennet, i-a trimis o scrisoare premierului interimar, Natalia Gherman, prin care i-a comunicat că Guvernul Republicii Moldova (asumîndu-şi împuterniciri speciale) a adoptat un amendament la Legea cu privire la instituţiile financiare la cinci zile după ce BERD a obţinut permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei de a-şi majora cota în „Victoriabank” şi a blocat tranzacţia. Este vorba de interdicţia de a include acţiunile bancare în capitalul social al altei companii, informează NOI.md.

Această operaţiune era necesară pentru consolidarea pachetului de acţiuni. Legislaţia mai multor ţări nu interzice acest lucru. Experţii susţin fără echivoc că este foarte important pentru Republica Moldova să aibă asemenea investitori ca BERD. Dar ce cred legislatorii noştri, care au permis această imixtiune în lege?

Potrivit secretarului Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, preşedintele subcomisiei pentru supraveghere şi control în domeniul financiar-bancar, doctor în economie Vladimir Golovatiuc, această chestiune necesită o examinare specială în Parlament. Limitarea mişcărilor de acţiuni bancare, care pot fi considerate drept proprietatea unei persoane (fizice sau juridice), inclusiv interdicţia de a le include în capitalul social al unui subiect economic, reprezintă o limitare a drepturilor titularului.

„În cazul în care există teama că acestea vor fi folosite pentru oarecare acţiuni reprobabile (atacuri de tip raider ş.a.), este necesar să se înăsprească cerinţele de cealaltă parte a legii, şi nu de interzis mişcarea capitalului. În plus, adoptarea de către Guvern a modificărilor la lege ridică întrebarea: de ce regulile au fost schimbate în timpul jocului, din moment ce BERD a obţinut aprobare de la BNM de a-şi majora cota? Acestea sînt nişte observaţii de ordin general”, a menţionat deputatul.

În opinia lui Golovatiuc, la şedinţa Comisiei parlamentare (mai tîrziu, şi a subcomisiei) va trebui să se examineze cu atenţie cine este autorul amendamentelor respective. Atunci cînd se înaintează nişte modificări la legislaţie, acestea ar trebui să fie însoţite şi de o analiză a consecinţelor – în ce scop sînt amendamentele şi la ce vor duce.

Întrebarea e dacă în această analiză se prevedea blocarea tranzacţiei BERD de consolidare a pachetului de acţiuni al „Victoriabank” sau doar se subînţelegea?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?