X 
Cutremure stiri: 506

Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi „o oportunitate” pentru România

18 iul. 2015,, 16:30   Politică
8718 16
Stratfor: Нестабильность Республики Молдова может предоставить «возможность» Румынии
Foto: jurnal.md
Instabilitatea politică şi economică din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei pentru a aprofunda relaţiile în cadrul sistemului Uniunii Europene, comentează agenţia americană de analize Stratfor.

Începând din anul 2009, Administraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic - în principal între Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat şi cele proruse Partidul Comunist şi Partidul Socialist - au generat un impas politic semnificativ la Chişinău.

Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul Chiril Gaburici a demisionat.

(...) R.Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele declaeare proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă.

Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului.

Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав