Cutremure stiri: 502

Moldova exportă nuci în 40 de țări

21 iul. 2015,, 15:15   Business
4497 4
Молдова экспортирует орехи в 40 стран
Foto: nexplorer.ru
Nucile sînt unele din cele mai profitabile mărfuri autohtone de export și se bucură de cerere în țările UE. În Republica Moldova plantațiile de nuci ocupă 14 mii ha, de migdale – 3 mii ha, de aluni – 300 ha. În opinia directorului Uniunii Asociației Producătorilor de Nuci din Moldova, Constantin Gajim, industria nucilor ar putea deveni principala ramură a agriculturii moldovenești și principala sursă de acumulări la bugetul de stat, informează NOI.md.

Acest lucru este posibil datorită potențialului înalt de export al nucilor şi a cererii lor pe piața internațională. În lume doar 7% din pămînturi sînt bune pentru cultivarea nucilor, iar și Moldova face parte integral din aceste șapte procente. În țara noastră nucile sînt răspîndite peste tot: migdalele – la sud, alunul – în regiuni mai umede sau pe suprafețele irigate.

Potrivit directorului Uniunii Asociației Producătorilor de Nuci, în Moldova sînt recoltate peste 14 mii tone de nuci: 70% pe suprafețele private și 30% pe plantațiile industriale. Practic, întreaga recoltă de nuci este exportată în 40 de țări ale lumii. În Molodva sînt procesate nu doar nucile autohtone, ci și cele importate din Franța, care ulterior sînt exportate înapoi.

În opinia lui Constantin Gajim, în prezent, cultivarea nucilor este cea mai bună afacere în Moldova. „Această afacere devine profitabilă în cazul în care suprafața plantațiilor este nu mai mică de un hectar. Cheltuielile pentru plantare se cifrează la 1500-2000 de euro (fără costul terenului). Plantația de nuci atinge profitabilitatea maximală după cinci ani de la sădire. Dacă livada este îngrijită corespunzător, acest scop poate fi atins și în primul an, avînd în vedere compensațiile din bugetul de stat și alte nuanțe. Plantația de nuci poate aduce recoltă o sută de ani, dintre care 95 de ani – profit”, a conchis Constantin Gajim.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав