X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Kievul a egalat Transnistria cu Donbass

23 iul. 2015,, 12:15   Politică
8493 24
Киев приравнял Приднестровье к Донбассу
Foto: europalibera.org
Astăzi președintele Consiliului Suprem al Transnistriei Mihail Burla va susține o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Moldova. Spicherul transnistrean a relatat publicației „Nezavisimaia Gazeta” (NG) că va comunica în cadrul întrevederii intențiile de a restabili legăturile cu Parlamentul Moldovei și Rada Supremă a Ucrainei, ținînd cont de faptul că în Transnistria locuiesc 200 de mii de cetățeni ai Moldovei și 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei. Însă directorul Centrului de Cercetare a Problemelor Societății Civile de la Kiev Vitali Kulik a asigurat „NG” că „Kievul nu va merge la contact cu regiunea separatistă condusă de Dmitri Rogozin (prim-vicepremierul, reprezentantul Președintelui Federației Ruse în Transnistria – nota „NG”). Totodată, expertul a făcut referire la hotărîrea cercurilor oficiale ucrainene.

Potrivit Vitali Kulik, atitudinea Kievului oficial față de Transnistria, susținută anterior de Ucraina din cauza ucrainenilor care locuiesc aici (30 la sută din numărul total al populației) s-a schimbat. „Astăzi poziția Kievului este următoarea: nici un contact cu regiunea separatistă, condusă de Rogozin”, a relatat pentru NOI.md Kulik. El consideră că „Consiliul Suprem al Transnistriei nu va reuși să obțină nimic în Rada Supremă. Pe fundalul situației de la Donbass nimeni nu va comunica cu ei”. „Deci Tiraspolul nu ar trebui să spere că Kievul va face unele concesii”, a adăugat expertul.

Între timp, Transnistria practic totalmente depinde de Ucraina – aici era livrată partea majoră a exportului transnistrean, prin frontiera ucraineană produsele întreprinderilor locale ajungeau pe piața Rusiei și țărilor CSI. Acum această frontieră este închisă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?