X 
Cutremure stiri: 502

Mogherini, în vizită la Riad și Teheran

23 iul. 2015,, 15:50   Externe
2082 0

Foto: agerpres.ro

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate comună, Federica Mogherini, se va deplasa în Arabia Saudită și Iran săptămîna viitoare, în cadrul unor vizite ce intervin după încheierea acordului privind programul nuclear iranian, menționează un comunicat dat publicității joi, potrivit AFP.

Mogherini, care a jucat un rol-cheie în îndelungatele negocieri cu Teheranul, se va deplasa luni în Arabia Saudită, iar marți își va continua vizita la Teheran. În ambele capitale, discuțiile se vor axa pe relațiile dintre cele două țări cu statele membre ale UE, dosare din actualitatea internațională și monitorizarea punerii în aplicare a acordului încheiat la 14 iulie la Viena.

Conform programului vizitei luni la Riad, Mogherini are prevăzute o serie de întîlniri cu oficiali saudiți, între care și ministrul de externe Adel al-Jubeir, cu care va aborda în afară de aspecte legate de relațiile bilaterale și situația din regiune după acordul dintre Iran și marile puteri.

La discuțiile de marți, de la Teheran, șefa diplomației europene și ministrul iranian de externe, Javad Zarif, vor examina chestiuni vizînd aplicarea acordului nuclear, proces în cadrul căruia Federica Mogherini 'trebuie să continue să joace un rol de coordonare'.

Monarhiile sunnite din Golf, al căror lider este Arabia Saudită, încearcă să obțină asigurări cu privire la respectarea angajamentelor de către Teheran. Ele cred că acordul încheiat la Viena va extinde influența Iranului, rivalul lor șiit, acuzat de 'interferență' în Irak, Siria, Liban, Yemen și Bahrein.

Uniunea Europeană a jucat un rol de mediator între marile puteri — Marea Britanie, Franța, SUA, China, Rusia, Germania — și Iran în timpul negocierilor care au condus la 14 iulie la un acord ce garantează caracterul pașnic al programului nuclear iranian.

În schimbul angajamentelor asumate de către Teheran, marile puteri s-au angajat să ridice sancțiunile ce sufocă în prezent economia iraniană. Șefa diplomației europene a salutat acest acord ca pe 'un semn de speranță pentru lumea întreagă'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав