X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Scoția: Un al doilea referendum asupra independenței este 'inevitabil'

27 iul. 2015,, 00:00   Externe
3269 0

Foto: ruvr.ru

Un al doilea referendum asupra independenței Scoției este "inevitabil" din cauza politicii duse de premierul conservator britanic David Cameron, a declarat duminică fostul premier scoțian Alex Salmond, potrivit AFP.

'În opinia mea, un al doilea referendum este inevitabil' la o dată ce 'rămâne de stabilit', a subliniat Alex Salmond, deputat din partea SNP (Partidul Naționalist Scoțian), el menționând 'trei motive ce vor duce', conform aprecierii sale, către această nouă consultare publică.

Mai întâi este vorba de 'refuzul, până în prezent', al guvernului condus de David Cameron de a-și ține promisiunea, făcută înainte de referendumul din 2014, legată de măsura numită 'devo max' (descentralizarea maximă), a afirmat fostul premier.

Al doilea motiv, a adăugat el, este perspectiva unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, referendum dorit până la sfârșitul anului 2017 de către premierul Cameron și care ar putea face ca Scoția să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinței sale.

În fine, al treilea motiv este dorința guvernului David Cameron de a continua politica sa de austeritate, marcată de noi tăieri ale ajutoarelor sociale, a indicat Alex Salmond.

Deputatul SNP, partid de centru stânga, a demisionat din postul său de premier după victoria lui 'NU' (55,3%) la referendumul din 18 septembrie 2014 privind dreptul de autodeterminare al Scoției.

În pofida acestui rezultat, scorul inedit al lui 'Da' (44,7%) și pasiunea ce a însoțit consultarea au constituit o adevărată victorie pentru SNP, formațiunea câștigând la alegerile legislative, din 7 mai 2015, 56 din cele 59 de locuri de parlamentar acordate Scoției, cu 50 mai mult decât în 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?