Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 276
Transnistria stiri: 1461

Ministerul Mediului nu este de acord cu iniţiativele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor

28 iul. 2015,, 10:50   Societate
2852 0
Министерство окружающей среды несогласно с Обществом охотников и рыболовов
Foto: infotag.md
Ministerul Mediului din Moldova nu este de acord cu acuzaţiile privind interdicţia de a vîna iepuri, vulpi şi unele specii de păsări călătoare, aduse de Societatea Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM).

După cum a relatat anterior "Infotag", preşedintele Consiliului republican al SVPM, Oleg Ciocoi, a criticat decizia Guvernului privind sezonul de vînătoare pentru anii 2015-2016, menţionînd o serie de neclarităţi şi lipsa argumentelor ştiinţifice. El a propus să se permită vînatul vulpilor din 15 august 2015 pînă pe 28 aprilie 2016, argumentînd că componenţa numerică a vulpilor depăşeşte indicele optim şi este posibilă creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu rabie.

Ministerul Mediului face trimitere la prevederile Legii regnului animal, în care se spune că vînătoarea de primăvară este interzisă pe întreg teritoriul Moldovei.

De asemenea, potrivit Legii regnului animal, Ministerul are dreptul să anuleze autorizaţia sau să impună restricţii de folosire a resurselor regnului animal, totodată, să stabilească termenii şi lista speciilor de animale în a căror privinţă este interzisă vînătoarea.

Ciocoi a menţionat că Ministerul a propus să fie interzisă vînătoarea la păsări acvatice, deşi, conform datelor Fondului mondial pentru natură, populaţia de păsări a crescut şi nu există pericol de dispariţie a unor specii ca raţa mare, raţa lingurar, raţa pestriţă, lişiţa şi găinuşa de baltă.

La rîndul său, Ministerul consideră că situaţia păsărilor migratoare este delicată, deoarece ele reprezintă un patrimoniu comun al tuturor statelor europene. Potrivit directivei Parlamentului European şi Consiliului European, se constată o scădere rapidă a efectivului de păsări migratoare, care se găsesc în mod natural pe teritoriul european al statelor membre. Acest declin reprezintă o ameninţare gravă pentru conservarea mediului natural.

Ministerul şi-a propus să sporească numărului de animale în RM şi, din acest motiv, propune ca în noul sezon să fie limitat vînatul unor specii de animale şi păsări.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав