X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Liderul PKK: Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacînd luptătorii kurzi

12 aug. 2015,, 19:00   Externe
3667 0

Foto: agerpres.ro

Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a acuzat Turcia că încearcă să protejeze gruparea Stat Islamic atacînd luptătorii kurzi, relatează BBC News Online.

Cemil Bayik a declarat pentru BBC că, în opinia sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea ca gruparea Stat Islamic (SI) să împiedice succesul kurzilor, care au obţinut victorii semnificative în faţa militanţilor SI în Siria şi Irak.

"Turcii susţin că luptă împotriva Statului Islamic (...), dar de fapt luptă împotriva PKK. Ei fac asta pentru a limita lupta PKK împotriva SI. Turcia protejează SI", a afirmat Cemil Bayik. "Erdogan este în spatele masacrelor comise de SI. Scopul său este să împiedice progresele kurzilor împotriva" lor, a precizat el.

Turcia, ca şi alte state occidentale, consideră PKK organizaţie teroristă, iar armistiţiul respectat în conflictul îndelungat cu gruparea kurdă a fost încălcat în iulie, cînd autorităţile turce au început să bombardeze tabere PKK din nordul Irakului, concomitent cu raidurile aeriene împotriva SI.

Potrivit unor observatori, luptătorii PKK au fost vizaţi de mai multe atacuri decît gruparea Stat Islamic.

Oficialii turci neagă însă că această campanie împotriva grupării SI ar fi un pretext pentru a împiedica noi succese ale kurzilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?