Cutremure stiri: 502

Serviciul Salvatori și Pompieri: de la teorie la practică

13 aug. 2015,, 10:00   Societate
12494 0

Foto: adevarul.ro

Cei 2.400 de angajaţi de la Situaţii Excepţionale salvează vieţi aproape zilnic, fiind mereu pregătiți să acționeze, indiferent de oră. Cunoașterea psihologiei și pregătirea fizică fără cusur sunt calitățile indispensabile ale unui salvator. Cu toate acestea, cînd e vorba de pregătirea teoretică lucrurile sunt incerte.

În Republica Moldova nu există o facultate în acest sens, de aceea sunt instruiți specialişti din alte domenii, în cele mai bune cazuri din sferele: inginerească, pedagogică, psihologică sau juridică. Cei care vor să studieze profesiile de pompier şi salvator o pot face doar peste hotare. Aceste studii sunt însă destul de costisitoare, de aceea Serviciul Situaţii Excepţionale este nevoit să-şi instruiască angajaţii de sine stătător. Pregătirea în domeniu durează 6 luni, timp în care aceştia primesc şi salariu - în jur de 2.400 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu, SPCSE planifică să deschidă o facultate în cadrul Academiei de Poliţie a Ministerului de Interne, dar momentan ideea rămâne doar la nivel de discuție.

Anual, doar 8 angajaţi de la Situaţii Excepţionale, din totalul de 600, care urmează programul de instruire, obţin studii superioare: 3 în Rusia şi 5 în România.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав