X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Țîrdea: Începe oare operațiunea de eliminare a oligarhilor?

14 aug. 2015,, 13:35   Politică
11185 2

Foto: gagauzinfo.md

Mesajul transmis recent de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, poate fi calificat drept un semnal că Occidentul își dorește eliminarea oligarhilor de la cîrma Republicii Moldova. Cel puțin asta sugerează politologul Bogdan Țîrdea, deputat PSRM, într-un articol publicat pe blogul său, notează NOI.md.

În opinia lui Bogdan Țîrdea, faptul că mai mulți oficiali europeni au început să vorbească deschis despre fărădelegile care au loc în Republica Moldova, denotă că răbdarea acestora a ajuns la sfîrșit.

„Ținînd cont de faptul că diagnoza este enunțată de prima persoană dintr-o organizație-cheie a Europei, de faptul că este scrisă în termeni foarte duri, că este publicată într-o revistă cu un tiraj de milioane și cu impact enorm asupra establishment-ului internațional, putem deduce că pentru Alianță au început timpuri grele. De fapt, a sunat primul clopoțel anume pentru Plahotniuc. În articol se spune explicit despre depolitizarea Procuraturii, a CNA-ului și CNI-ului – agenții controlate de oligarh. Totodată, se cere condamnarea marilor «rechini», culpabili de furtul miliardului. E clar că aluzia este directă și la șeful BNM, și, mai fin, la cei trei oligarhi din fruntea țării”, se arată în articolul semnat de politolog.

Deputatul socialist mai spune că și respingerea candidaturii Maiei Sandu pentru funcția de prim-ministru ar putea servi drept motiv de nemulțumire pentru partenerii de dezvoltare, în special, pentru Statele Unite. „Care va fi reacția, e greu de prezis. Un lucru este evident: finalul textului lui Jagland coincide cu mesajul Platformei DA – «Întoarceți Țara cetățenilor!» ”, susține deputatul socialist.

Potrivit politologului, liderii partidelor proeuropene nu sînt văzuți cu ochi buni de partenerii europeni și din considerentul că ar fi compromis influența geopolitică a UE în regiune. “Reacția atît de dură a Occidentului se bazează pe conștientizarea faptului că proiectul său oriental – parteneriatul estic – s-a compromis”.

“Unele surse demne de încredere ne informează că "păpușarul", conștient de nemulțumirea UE, a avut recent întîlniri cu lideri din topul puterii de la Kremlin. Începe oare, sub egida, Occidentului operațiunea de eliminare a oligarhilor?”, se întreabă Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?