X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Schimbări climatice: Ban Ki-moon pledează pentru accelerarea negocierii acordului de la Paris

27 aug. 2015,, 02:00   Externe
3211 0

Foto agerpres.ro

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a pledat miercuri pentru accelerarea ritmului de negociere în problema combaterii schimbărilor climatice, întrucât au rămas mai puțin de o sută de zile până la summitul de la Paris în cursul căruia ar trebui să se ajungă la un acord asupra acestui subiect de importanță globală, relatează EFE și AFP. 'Cer liderilor mondiali să dea un mesaj clar' în acest sens, a afirmat Ban Ki-moon, într-o conferință de presă comună cu miniștrii care se ocupă de organizarea Conferinței internaționale la nivel înalt referitoare la schimbările climatice (COP21), șeful diplomației franceze Laurent Fabius și ministrul peruan al mediului, Manuel Pulgar.

Reuniunea care va avea loc în capitala Franței, între 30 noiembrie și 11 decembrie, este 'termenul limită', a spus oficialul ONU, pentru a se ajunge la un acord vizând limitarea creșterii temperaturii planetei la 2 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol în raport cu epoca preindustrială.

'Statele negociază de mai bine de 20 de ani. Conferința de la Paris este etapa finală în cursul căreia au promis să se înțeleagă asupra unui acord ambițios în domeniul climatic', a reamintit Ban Ki-moon, care a recunoscut că are 'un optimism prudent' în legătură cu probabilitatea atingerii acestui obiectiv.

În opinia secretarului general al ONU, există 'patru mari probleme' pentru a se putea conveni acest acord: 'nivelul de ambiții', caracterul obligatoriu sau nu din punct de vedere juridic al viitorului document, responsabilitățile 'comune dar diferențiate' ale statelor, precum și finanțarea.

Întâlnirea de miercuri cu presa a fost și un prilej pentru Laurent Fabius de a anunța oficial organizarea unei conferințe în zilele de 5 și 6 septembrie, tot în capitala Franței, la care sunt invitați aproximativ 50 de miniștri din toate regiunile globului. Discuțiile urmează să se axeze pe mecanismele de finanțare, adaptarea la schimbările climatice și tehnologiile care ar putea ajuta în acest proces deosebit de complex.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?