Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Pleșca: Este inadmisibil ca ministrul apărării să dețină mai multe cetățenii

3 sep. 2015,, 15:05   Societate
12150 13

Pleșca: Este inadmisibil ca ministrul apărării să dețină mai multe cetățenii
Foto : ff.md

Pe lîngă problemele de ordin financiar, sectorul apărării din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de conducători patrioți și devotați poporului. De această părere este fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca, care a vorbit în cadrul unui interviu pentru NOI.md despre principalele obstacole în calea dezvoltării Armatei Naționale.

În opinia fostului ministru, la ora actuală, în domeniul apărării este o dezordine totală și din considerentul că ministerul de profil se află sub control politic.

„Astăzi avem o lipsă de comandanți supremi, miniștri care să fie patrioți, din simplul motiv că dețin cîteva cetățenii. Astăzi, a fi la guvernare înseamnă în primul rînd a-ți rezolva problemele proprii. În țară lipsește această motivație de a sluji țara, de a jertfi timpul și sănătatea pentru o anumită cauză nobilă. Nu există o ideologie națională – nimeni nu spune «țara noastră», toți spun «țara asta».Toți au cîte două-trei cetățenii, dar mai ales în cazul funcționarilor de rang înalt, cred că asta este inadmisibil. Nu poți fi ministru al apării, director SIS sau procuror general cu două-trei cetățenii. Categoric nu”, a punctat Pleșca.

Potrivit fostului ministru, este necesară optimizarea întregului sistem al forțelor armate, astfel încît banii publici să fie direcționați în domeniile strategice. Valeriu Pleșca consideră că în prezent statul nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a întreține și Armata, și trupele de carabinieri, și cele de grăniceri. Din acest considerent, susține interlocutorul, trupele de carabinieri trebuie desființate. Totodată, spune fostul ministrul, militarii trebuie să fie remunerați pe măsură.

„Cred că este necesară o inventariere a forțelor armate. Armata în sine trebuie optimizată și ca structură, și ca grad de profesionalism. Trebuie să avem o armată profesională, numeric nu prea mare, dar cu sarcini foarte concrete, unele de protocol, altele mai importante – de colaborare cu partenerii internaționali în domeniu. Nu putem într-o țară atît de săracă, în care se fură în permanență, să ne permitem acest lux, să menținem trupe de carabinieri, grăniceri, și nici una dintre acestea să nu funcționeze eficient”, a explicat Valeriu Pleșca.

Precizăm că astăzi Armata Națională a Republicii Moldova marchează 24 de ani de la fondare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?