X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Specialiștii vor alege materialul pentru izolarea termică a blocurilor din capitală

4 sep. 2015,, 14:45   Capitala
4111 1
Специалисты выберут материал для утепления столичных домов
Foto: polynova.ru
Consilierii din fracțiunea PCRM și a celor fără partid din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) vor aborda problema realizării celui mai de amploare proiect din capitală, în valoare de 500 de milioane de euro, din fonduri europene . Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 20 de ani și urmează să demareze anul viitor, informează NOI.md.

Amintim că este vorba de credite (BEI și BERD), care trebuie folosite cu cap, nu aruncate în vînt. Pînă acum s-a vorbit că pereții blocurilor vor fi izolate termic cu plăci de polistiren expandat. Primarul general, Dorin Chirtoacă, a participat personal la izolarea pereților unui bloc de locuit de pe strada Gheorghe Madan, 46/1. Însă specialiștii consideră că nu este cea mai potrivită soluție și că acest material ar prezenta pericol. În multe țări se pronunță împotriva aplicării acestui material. În Rusia, de exemplu, polistirenul este interzis pentru izolarea termică a blocurilor cu multe etaje.

Fracțiunea PCRM din cadrul CMC consideră că nu trebuie de aruncat banii în vînt, ci de modificat strategia de izolare termică a blocurilor folosind alte materiale avansate și inofensive.

Directorul Serviciului proiecte pentru dezvoltarea direcției locativ-comunale din cadrul Primăriei Chișinău, Vasile Efros, a comunicat pentru NOI.md că în luna iulie, la Chișinău au fost reprezentanții donatorilor pentru negocieri pe marginea acestui proiect. BEI și BERD singuri vor selecta specialiști străini în construcție, care, împreună cu inginerii noștri de la Primărie, Inspecția de Stat și Ministerul Dezvoltării Regionale, vor efectua studiul de fezabilitate al proiectului și vor stabili de ce fel de materiale este nevoie. De aceea, polistirenul încă nu este un „verdict”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?