X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 279
Transnistria stiri: 1461

Ion Ștefăniță a primit distincția UE pentru conservarea monumentelor (VIDEO)

10 sep. 2015,, 11:00   Societate
4262 1
Ион Штефаницэ получил награду ЕС за сохранение памятников (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Directorul general al Agenției Naționale de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a obținut distincția „Europa Nostra”, pentru merite în protecția patrimoniului cultural în Moldova. Anul curent, pentru premii au fost nominalizați 263 de pretendenți din 29 de țări la categoriile „conservare”, „cercetare și digitizare”, „servicii patrimoniu” și „educație”. Conaționalul nostru a devenit laureat al premiului în sfera educațională, transmite NOI.md.

Într-o atmosferă solemnă, la Muzeul Național de Istorie, înainte de ceremonie au luat cuvîntul ministrul Culturii, Monica Babuc, ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentanta „Europa Nostra” în Republica Moldova, Maria Berza, și însuși Ion Ștefăniță.

Monica Babuc a menționat că înmînarea premiilor este un eveniment semnificativ, care va avea un impact favorabil asupra imaginii țării noastre. „Moldova devine a doua oară laureată a premiului. Sînt bucuroasă să o salut în această sală pe Valeria Suruceanu, care a fost laureată data trecută. Directorului Muzeului Național de Arte Plastice i-a fost conferit premiul în anul 2008. Totodată, faptul s-a produs chiar în primul an din momentul cînd premiul „Europa Nostra” a început să fie conferit reprezentanților nu numai ai țărilor-membre ale UE, dar și ai altor state, inclusiv Moldova”.

Pirkka Tapiola și-a amintit de prima sa discuție cu Monica Babuc și a menționat că ea s-a redus la problema protecției monumentelor din patrimoniul cultural în țara noastră. „Eu sînt bucuros să asist în această sală, doar premiul „Europa Nostra” este o mare realizare în viața culturală a țării. Patrimoniul cultural denotă mai mult decît orice alt indice nivelul autentic al dezvoltării statului. Executîndu-mi mandatul în Moldova, eu m-am atașat de țara dumneavoastră, atît de bogată prin istoria sa”, a menționat Ambasadorul UE.

Maria Berza, la rîndul său, a făcut referințe pozitive despre activitatea sa în republica noastră timp de 15 ani. „Chiar astăzi am revenit de la hanul lui Manuk Bei din Hîncești și sînt profund satisfăcută de lucrările de restaurare realizate la conac”, și-a împărtășit ea impresiile. „Indiscutabil, conservarea și restaurarea monumentelor patrimoniului cultural contribuie la dezvoltarea turismului și crearea noilor locuri de muncă. Mănăstirea Dragomirna, Cetatea Alba-Iulia din România, distinse cu premii anterior, Cetatea Soroca – sînt exemple elocvente”, a spus vorbitoarea.

Ion Ștefăniță a specificat că, „din momentul deschiderii Cetății Soroca după restaurare, anul curent vistieria orașului s-a completat cu 100 de mii de lei – acesta a fost rezultatul muncii asidue pentru renovarea edificiului”. „Nu se poate diminua nici rolul mass-mediei, care a reflectat activ munca noastră. Proiectele Retro Soroca, Retro Orhei, Retro Chișinău au permis constatarea concretă a succeselor pe care le-am obținut în conservarea patrimoniului cultural republican”, a declarat Ștefăniță.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав