Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Conducerea unei cooperative, indignată de construcția a două blocuri în sectorul Rîșcani (VIDEO)

10 sep. 2015,, 14:00   Capitala
6380 3
Руководство ЖСК N 51 возмущено действиями застройщика двух домов на Рышкановке (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Sectorul pentru construcție din sectorul Rîșcani, din preajma Grădiniței nr.129, blocului locativ din bulevardul Moscova nr.2 și restaurantului „Plovdiv”, a devenit cauza confruntării dintre constructor – „Vasigur Grup” SRL și locatarii blocurilor vecine. Construcția nu a fost coordonată cu aceștia, dar și contravine normelor de construcție. Conducerea Cooperativei de Construcţie a Locuințelor (CCL) nr. 51 se pronunță categoric împotriva continuării lucrărilor, relatează NOI.md.

Președintele CCL-51, Aliona Draganiuc, intervievată de NOI.md, și-a exprimat indignarea față de indiferența autorităților: „Deși gazificatorii și polițiștii sosiți la fața locului au confirmat ilegalitatea lucrărilor, construcția continuă”.

„În certificatul de urbanism este clar stipulat un punct conform căruia constructorii trebuie să-și coordoneze acțiunile cu locatarii caselor vecine. Locuitorii nici n-au fost informați că chiar sub nasul lor vor fi înălțate două blocuri cu nouă etaje. Ei văd că se desfășoară lucrările pregătitoare de construcție, dar, avînd toate drepturile, nu cunosc detaliile”, spune ea.

La locul înălțării celor două blocuri se forează, ceea ce contravine tehnicii securității. Comentînd ceea ce se întămplă, administratorul CCL-51, Alexandru Gapenco, a spus că, „în conformitate cu normele de exploatare, este interzisă executarea lucrărilor de construcție în raza de 15 metri de la magistrala de gaze”.

„Constructorul încalcă această prevedere, chiar dacă „Moldova-Gaz” a instalat indicatoare speciale, peste care nu se poate trece. La fața locului s-au deplasat inspectori ai „Moldova-Gaz”, inclusiv inspectorul de linie, responsabil de magistrala de gaze de aici. Ei au confirmat ilegalitatea lucrărilor de construcție în acest loc, dar nu au întreprins nicio acțiune concretă”.

- Unde v-ați adresat pentru a clarifica situația?

- CCL-51 s-a adresat la Pretura sectorului Rîșcani, Inspecția de Stat în construcții, Primărie, de unde așteptăm răspunsuri. Trebuie să înțelegeți că această construcție încalcă nu numai drepturile noastre, dar și drepturile Grădiniței de Copii nr.129 și ale proprietarilor restaurantului „Plovdiv”. Nu există plasă de protecție care ar separa teritoriul Grădiniței de Copii de căderea materialelor de construcție, precum și al parcării auto din apropiere. Iar lucrările de foraj și pozarea temeliei în apropiere periculoasă de magistrala de gaze poate duce la spălarea solului și apariția situațiilor de avarie la alimentarea cu gaze.

- Cum reacționează locatarii la acțiunile companiei de construcție?

- Mulți dintre ei nu sînt puși la curent. Pe site-ul companiei se menționează că va fi construit numai un bloc, deși în realitate este vorba despre două blocuri, care vor aglomera spațiul și așa mic. În descrierea de pe site-ul companiei se indică că acest complex locativ va fi dotat cu toată infrastructura necesară: teren pentru copii, parcare auto, teren de fotbal, deși faptul că pe un teren atît de mic pot fi amplasate două clădiri multietajate este deja dubios. Sînt induși în eroare nu numai locatarii, dar și viitorii cumpărători ai apartamentelor în complexul locativ „Moscovei”.

Zilele trecute compania a afișat pe gard panouri ce avertizează despre desfășurarea lucrărilor de construcție și își cer scuze pentru inconveniențele create. Însă e greu de calificat astfel de pași drept coordonare cu locatarii.

- Cum veți proceda mai departe?

- Intenționăm să luptăm pentru respectarea drepturilor noastre. Compania de construcție era obligată să-și coordoneze acțiunile cu locatarii și să le ofere explicații clare în legătură cu lucrările în curs de desfășurare. Dispunem de toate actele necesare și sîntem gata să acționăm în judecată în caz de neîndeplinire a condițiilor noastre.

Între timp, un reprezentant al constructorului, care a fost sesizat pe teritoriul adiacent șantierului, a refuzat să comenteze situația și a încercat să împiedice acțiunile grupului de filmare NOI.md. „Încălcați dreptul la proprietate privată. Sectorul șantierului este ca atare. Filmarea lui este categoric interzisă”, a declarat colaboratorul companiei „Vasigur Grup”, care nu s-a prezentat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?