X 
Cutremure stiri: 506

Primul scaner staţionar din Moldova va facilita în mare măsură activitatea angajaților vamali

10 sep. 2015,, 17:45   Societate
4448 0
Первый в Молдове стационарный сканер облегчит работу таможенников
Foto: unimedia.info
Astăzi, 10 septembrie, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu suportul Ambasadei Chineze în Republica Moldova, anunţă despre darea în exploatare oficială a scanerului staţionar „NUCTECH MB 1215HS”.

Echipamentul staționar de scanare “NUCTECH MB 1215HS” este amplasat la postul vamal de frontieră Leuşeni. Este un echipament unic în R. Moldova datorită parametrilor tehnici de securitate superiori, ceea ce va spori esențial capacitatea de detectare a mărfurilor suspecte, nedeclarate sau tăinuite de organul vamal. Mai mult, rezoluția și calitatea imaginii produse de scanerul staționar sînt superioare. Imaginea cu efect de oglindă permite vizualizarea conținutului compartimentului marfar al autocamionului din două profiluri diferite, similar cu efectul 3-D. În acest sens, performanța Serviciului Vamal în prevenirea traficului ilicit şi asigurarea securităţii la frontiera externă cu UE, datorita noului echipament, va spori considerabil.

Este important că utilizarea scanerului staționar va reduce considerabil durata controlului și, respectiv, staționarea în vamă, datorită capacităților performante. Astfel, durata scanării unui autocamion se va reduce de trei ori, pînă la 2-3 minute.

Partea cea mai considerabilă a cheltuielilor de deservire a scanerului staționar revine cheltuielilor pentru utilizarea energiei electrice, iar procesul de scanare poate fi asigurat de către operatori.

De menționat că scanerul permite descoperirea metodelor de contrabandă, care nu pot fi descoperite prin metode clasice de control. Anume datorită scanării, autoritățile vamale reuşesc să descopere mărfuri ascunse de controlul vamal, să identifice bunuri periculoase, droguri, armament – toate acestea contribuie la sporirea gradului de securitate la frontiera vamală. Mai mult ca atît, mecanismul scanării are un efect de profilaxie a încălcărilor vamale, fiind un factor forte care stăvileşte intenţiile rele ale unor eventuali infractori.

Scanerele staționare sînt utilizate de autoritățile vamale din mai multe state membre ale UE și se deosebesc doar prin parametri tehnici superiori, capacitatea de detectare a mărfurilor suspecte, nedeclarate sau tăinuite de organul vamal.

Notă: În baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Populare Chineze privind cooperarea economică și tehnică, semnat la Chișinău la 10 iulie 2013, şi la iniţiativa Serviciului Vamal, în septembrie 2014 a fost semnat Acordul privind construcţia primului scaner staţionar pentru Republica Moldova, finanțat din ajutor nerambursabil în valoare de 60 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав