Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

Vînătorii îi solicită premierului să anuleze interzicerea vînatului de păsări acvatice și iepuri

11 sep. 2015,, 14:47   Economie
4091 4
Foto: noi.md
Societatea Vînătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM) solicită Guvernului Republicii Moldova să revadă hotărîrea adoptată la 12 august 2015 cu privire la interzicerea vînătorii de păsări acvatice și a iepurelui de cîmp. Membrii Societății consideră că această decizie este neîntemeiată și a fost luată fără consultarea savanților zoologi de la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Științe și specialiștilor SVPM, informează NOI.md.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Valeriu Streleț, semnată de preşedintele Consiliului republican al Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, datele prezentate de Ministerul Mediului sînt sub orice critică, raționamentele sînt absolut nefondate, iar declarațiile instituției despre reducerea numerică a iepurelui de cîmp se bazează pe manipularea cu datele evidenței de primăvară.

„Inducîndu-i pe toți în eroare cu cifra evidenței de 73 de mii de iepuri, Ministerul Mediului nu a menționat că, de fapt, aceasta este efectivul reproductiv de primăvară, gata deja spre toamnă să mărească numărul comun de iepuri în țară pînă la 115-120 de mii. Vînătoarea avea loc și în anii trecuți, cînd numărul de iepuri era și mai mic. Astfel, dacă în 2012-2013 numărul total toamna era de 90 de mii, atunci în 2014-2015, către toamnă, acesta a sporit pînă la 100 de mii”.

Potrivit vînătorilor, interzicerea vînatului niciodată nu a contribuit la sporirea efectivului de animale. Totodată, ei menționează că această decizie creează premise reale pentru înflorirea braconajului cu toate manifestările sale, care poate fi stopat doar cu ajutorul vînătorilor. Această interzicere va cauza creșterea numărului de răpitori dăunători, iar presiunea lor asupra speciilor de vînat va spori. Totodată, lipsa stimulării vînătorilor în legătură cu interzicerea vînatului va genera scăderea spiritului activ al acestora în gospodăriile cinegetice, activitățile biotehnice nu vor fi la fel de eficiente.

Vînătorii au mai spus că Ministerul Mediului au inițiat interzicerea vînătorii la păsările acvatice făcînd referire la directiva europeană cu privire la protecția păsărilor sălbatice, însă în niciuna dintre țările europene care au semnat aceste directive nu a fost interzisă vînătoarea la păsările acvatice, deoarece în acest document nu este vorba despre interzicerea vînătorii la pasărea acvatică, ea reglementează ordinea desfășurării acesteia cu respectarea principiilor de raționalitate și înfăptuirea controlului corespunzător. Interzicerea vînătorii la pasărea acvatică se referă doar la perioada de reproducere a acestora, primăvara, cînd vînătoarea lor în Moldova oricum este interzisă.

Vînătorii și pescarii consideră că interzicerea vînatului la pasărea acvatică și iepurele de cîmp este o comandă directă a persoanelor interesate în dezmembrarea organizației, care întrunește 15 mii de membri, discreditarea activității Societății și a conducerii, crearea artificială a încordării, provocarea vînătorilor la acțiuni distructive, proteste și manifestații, pentru a dezechilibra situația în țară, care și așa este extrem de gravă.

Societatea Vînătorilor și Pescarilor din Moldova i-a solicitat prim-ministrului să se implice de urgență în situația creată, să creeze o comisie din specialiști, cu implicarea angajaților Ministerului Mediului, savanților-zoologi de la Academia de Științe, specialiștilor Societății Vînătorilor și Pescarilor, reprezentanților organizațiilor internaționale. Se preconizează că această comisie va estima deciziile luate, va analiza argumentele, faptele și datele oferite Ministerului Mediului în perioada pregătirii hotărîrii Guvernului despre deschiderea vînătorii, va desfășura evidența de toamnă a iepurelui de cîmp și, conform rezultatelor, va înainta Guvernului propuneri concrete.

Adresarea pe numele premierului în numele celor 15 mii de membri ai Societății Vînătorilor și Pescarilor a fost semnată de 1130 de membri ai consiliilor unităților teritoriale şi de reprezentanții colectivelor vînătorești primare din 34 de raioane și din municipiile Chișinău și Bălți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав