X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Soarta deţinuţilor politici – decisă luni la Curtea de Apel

12 sep. 2015,, 10:00   Societate
3050 1

Foto: ipn.md

Curtea de Apel Chişinău va examina luni, 14 septembrie, dosarul deţinuţilor politici, în frunte cu fostul deputat, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco, reţinuţi la 6 septembrie, pentru participarea la protestul antioligarhic din Chişinău.

Magistraţii urmează să examineze schimbarea măsurii de arest pentru participanţii la protest, în frunte cu liderul partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, Grigore Petrenco.

Avocaţii deţinuţilor politici solicită judecătorilor Curţii de Apel anularea deciziei Judecătoriei sectorului Râşcani din 8 septembrie, prin care participanţii la protest au fost sancţionaţi cu 30 de zile de arest, în calitate de măsură preventivă.

„Noi cerem anularea deciziei Judecătoriei Râşcani şi eliberarea imediată şi necondiţionată a prizonierilor politici”, a declarat pentru agenţia MOLDNEWS, avocatul lui Grigore Petrenco, Ana Ursachi.

Ora prealabilă a examinării dosarului este 14.00.

Amintim că liderul partidului de opoziţie, „Blocul Roşu”, fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Grigore Petrenco a fost reținut violent de poliție la 6 septembrie, după ce a protestat în fața Procuraturii Generale şi a intenţionat să instaleze corturi pe trotuar, în faţa instituţiei publice pentru a protesta paşnic în regim non-stop contra regimului oligarhic.

La 8 septembrie, judecătoria sectorului Râşcani a luat decizia privind plasarea în arest pentru 30 de zile a liderului Blocului Roşu, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco şi altor 7 persoane care au participat la protest.

Avocatul a calificat acest dosar drept „o comandă politică” şi o răfuială cu persoanele incomode puterii.

De remarcat că solicitări privind eliberarea din arest a lui Grigore Petrenco şi a tuturor persoanelor reţinute la 6 septembrie, au fost făcute deja de Grupul Stângii Europene Unite al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Partidul Muncitoresc din Ungaria, Partidul Comunist din Ucraina, de comsomoliştii şi comuniştii transnistreni, Uniunea Partidelor Comuniste şi de Partidul Socialiştilor din Moldova. Pentru eliberarea deţinuţilor politici s-au expus public numeroşi politicieni şi formatori de opinie din Moldova.

Recent, deputatul în Bundestagul Germaniei şi membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Andrej Hunko a cerut autorităţilor Moldovei să-l elibereze din arest pe liderul opoziţiei, membrul de onoare al APCR, Grigore Petrenco. Europarlamentarul a expediat scrisori în acest sens în adresa ministerului de Externe al Germaniei, Ambasadorului Moldovei la Berlin, ministrului Justiţiei din Republica Moldova, dar şi Procuraturii.

La 10 septembrie, Ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că ştie despre soarta deţinuţilor politici şi că va monitoriza îndeaproape acest caz. „Desigur, deja știm că mai multe persoane au fost arestate pentru 30 de zile. Noi vom monitoriza ca procedura de investigare a cazului dat să fie corectă, fără abateri”, a declarat Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?