Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Transparency International - Moldova cere demisia conducerii BNM, CNA şi Procuraturii

15 sep. 2015,, 17:00   Societate
3929 1
Transparency International требует отставки руководства Нацбанка, НЦБК и Прокуратуры
Foto: omg.md
Transparency International - Moldova (TI-Moldova) cere demisia conducerii Băncii Naţionale, a Centrului Naţional Anticorupţie şi a Procuraturii Generale. Acest lucru este menționat într-o declaraţie a TI, publicată marţi, citată de agenţia "Infotag".

Transparency International îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de situaţia creată în Republica Moldova. Deşi conducerea ţării a recunoscut drept prioritare luarea unor măsuri prompte pentru investigarea "furtului secolului din sistemul bancar", pînă în prezent nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni.

"Numeroase scandaluri de corupţie şi neluarea unei atitudini prompte faţă de acestea de către organele de drept au provocat dezaprobare şi proteste motivate în masă ale populaţiei din Republica Moldova, creînd riscul unui vid în actul de guvernare şi afectînd securitatea statului", se spune în document.

În Declaraţie se mai precizează că societatea civilă şi instituţiile internaţionale, în repetate rînduri, au constatat capturarea organelor de drept şi afilierea politică a acestora ca una dintre cauzele principale ale crizei create.

TI menţionează că preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul Republicii Moldova, de asemenea, au recunoscut drept prioritare luarea unor măsuri prompte de abordare a furtului secolului din sistemul bancar.

"Dat fiind faptul ca pînă în prezent situaţia în esenţă nu s-a schimbat, considerăm că preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de consecvenţă în declaraţii şi acţiuni, luînd decizii de forță majoră în situaţie de forță majoră", se spune în declaraţie. Printre aceste măsuri se numără demisia conducătorilor celor trei instituţii.

Transparency International - Moldova apelează la bunul simţ al guvernanţilor şi protestatarilor pentru a conştientiza pericolele situaţiei create, a preveni escaladarea conflictului şi devierea ţării de la parcursul european.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?