Cutremure stiri: 500

E timpul ca Rezerva Federală a SUA să crească deobânzile?

18 sep. 2015,, 01:00   Externe
3755 1

Foto: ko.md

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite decide joi dacă majorează sau nu dobânda de politică monetară, acesta fiind unul dintre cele mai aşteptate anunţuri ale băncii centrale americane din ultimii ani, pieţele fiind încă nesigure la ce să se aştepte, relatează CNBC.

Pe de o parte, aşteptările ca majorarea să aibă loc în septembrie au scăzut, din cauza instabilităţii recente de pe pieţele financiare şi a semnelor de încetinire a economiei chineze.

Pe de altă parte, îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa americană a muncii susţine oportunitatea creşterii dobânzilor, iar unii economişti şi analişti argumentează că măsura va elimina o parte din incertitudinile din sctorul financiar mondial.

Decizia Rezervei Federale are implicaţii şi pentru alte bănci centrale, unele dintre ele, cum este Banca Angliei, aşteptând ca schimbarea politicii monetare să vină mai întâi din partea Fed. Şefii unor bănci centrale importante şi-au exprimat recent opiniile faţă de perspectiva creşterii dobânzilor în Statele Unite.

"Dacă Rezerva Federală creşte dobânzile înseamnă că redresarea economiei americane este destul de solidă. Unii ar putea considera că normalizarea politicii monetare a SUA ar putea influenţa negativ economiile emergente, dar eu nu cred acest lucru", a declarat Haruhiko Kuroda, guvernatorul Băncii Japoniei.

Şeful Băncii Mexicului, Agustin Carstens, consideră că dacă Fed va înăspri politica monetară va fi ca urmare a percepţiei că inflaţia accelerează şi, mai important, că şomajul scade, iar economia îşi revine. Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a arătat că există două scenarii, unul că investitorii au luat deja în calcul creşterea dobânzilor în SUA, iar piaţa nu va fi influenţată dramatic de decizie. Al doilea scenariu este ca pieţele să reacţioneze cu nervozitate la o astfel de decizie, să amplifice turbulenţele din piaţă şi să influenţeze negativ economia Rusiei. În India, guvernatorul băncii centrale, Raghuram Rajan, are opinia că dobânzile nu ar trebui majorate în perioade de turbulenţe la nivel mondial.

"Este un eveniment anticipat de mult timp, trebuie să se întâmple la un moment dat, toată lumea ştie, dar trebuie ales momentul", a spus Rajan. Viceguvernatorul băncii centrale a Australiei, Guy Debelle, a spus că este cea mai mediatizată decizie de creştere a dobânzilor din istorie, iar cine nu este pregătit nu poate spune că nu a fost avertizat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав