X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Atentie! Fenomen rar in noaptea de 27 spre 28 septembrie

25 sep. 2015,, 19:00   Externe
5599 1

Foto: lenta.ru

În noaptea de 27 spre 28 septembrie are loc un fenomen astronomic rar: o eclipsa a Lunii aflate la perigeu, adică la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, condiţii în care va fi cu aproximativ 14% mai mare pe cerul nopţii. Un fenomen botezat drept "Superlună".

Potrivit NASA, acest fenomen va putea fi admirat in Europa, Africa, America de Nord şi America de Sud. "Orbita Lunii nu este un cerc perfect, ceea ce inseamna ca, uneori, satelitul natural al Pamantului ajunge mai aproape de noi", explică Noah Petro, cercetător NASA în cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter.

"Când Luna se află la cea mai mare distanţă faţă de Pământ este cunoscută drept Lună la apogeu, iar atunci când este la cea mai mică distanţă de Pământ, este la perigeu. La primele ore ale dimineţii de 28 septembrie vom avea o Lună plină la perigeu", a precizat expertul.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 de kilometri mai aproape de Pământ decât când se află la apogeu. Dar, a considerat oportun sa sublinieze responsabilul NASA, "nimic altceva nu este diferit la aceasta Luna". Pe de alta parte, "Superluna" din dimineaţa de 28 septembrie este cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului "înghite" Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare şi astrul nopţii. O coincidenta, extrem de rara, dar explicata de specialisti prin dinamica planetară.

Trebuie sa fim ingrijorati? Nu, raspunde hotarat Noah Petro, potrivit caruia "singurul efect ce va fi resimţit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineaţă, mai obosiţi şi cu gâtul înţepenit pentru că şi-au petrecut noaptea uitându-se pe cer".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?