Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Gruparea jihadistă Statul Islamic își crește influența în Afganistan (ONU)

26 sep. 2015,, 19:00   Externe
4113 2

Foto: agerpres.ro

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) își crește influența în Afganistan, în detrimentul talibanilor, arată un raport al unui comitet de experți ai ONU publicat vineri și citat de AFP. 'Numărul grupărilor și indivizilor care fac deschis alegerea pentru (organizația) Statul Islamic sau se declară apropiați acesteia continuă să crească în mai multe provincii ale Afganistanului', relevă raportul comitetului menționat.

Documentul face referire la estimările forțelor de securitate afgane, potrivit cărora 'aproximativ 10% din membrii insurecției active dominate de talibani sunt simpatizanți ai SI'. Această cifră se schimbă însă în funcție de luptele care au loc, notează raportul.

Printre cei care se alătură Statului Islamic figurează de asemenea simpatizați ai Al-Qaida și 'un număr foarte mic' de indivizi veniți direct din Irak sau Siria, care, potrivit guvernului de la Kabul, formează nucleul dur al grupării jihadiste în Afganistan. Grupările loiale Statului Islamic luptă în mod regulat împotriva forțelor guvernamentale și foarte rar se confruntă militar cu alte forțe componente ale insurecției, subliniază experții.AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?