X 
Cutremure stiri: 502

Ex-preşedintele CC despre referendumul iniţiat de guvernare: această idee nu este una nouă!

28 sep. 2015,, 09:30   Societate
4508 3

Foto: tribuna.md

Victor Puşcaş, ex-Preşedintele Curţii Constituţionale, ex-Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie şi ex-vicespeaker, susţine că ideea ce stă la baza referendumului iniţiat de guvernare (ca Preşedintele ţării să fie ales din trei tentative, inclusiv ultima dată cu majoritate parlamentară simplă) nu este una nouă. O declaraţie în acest sens el a făcut în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA.

„În mecanismele de alegere a președinților în alte state cu regim parlamentar așa ceva există, aici aș enumera Grecia, unde Președintele se alege de către Parlament din trei încercări: prima cu 3/5 din voturile deputaților, a doua – mai puțin, iar a treia – cu o majoritate simplă parlamentară”, a precizat el.

În opinia sa, „prin această inițiativă, coaliția de guvernare încearcă să depășească o nouă criză parlamentară, deoarece se apropie alegerea unui nou Președinte al R. Moldova”. „Într-o republică parlamentară, Președintele poate fi ales și cu majoritatea parlamentară simplă. Totodată, este de menționat și faptul că, în cazul, în care șeful statului este ales de Parlament, atunci pentru populație nu are importanță că se alege Președintele cu 3/5 din voturi sau cu 50+1 din numărul deputaților aleși”, a declarat Victor Puşcaş.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав