Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Franța cere garanții cu privire la ținta loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria

30 sep. 2015,, 23:00   Externe
3658 0

Foto: agerpres.ro

Franța a cerut miercuri garanții cu privire la ținta reală a loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria, subliniind că a primit informații conform cărora Rusia nu a țintit poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și punând condiții pentru acceptarea coaliției antiteroriste extinse dorită de Moscova, informează AFP. 'Desigur, trebuie luptat la maxim și în mod colectiv împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) și toți cei care doresc să ni se alăture sunt bineveniți, cu trei condiții', a declarat șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, în cadrul unei conferințe de presă.

'Loviturile trebuie îndreptate împotriva Daesh și altor grupări teroriste, nu împotriva populației civile și opoziției moderate. Va trebui să se verifice dacă loviturile aeriene ruse operate astăzi respectă această condiție', a spus ministrul de externe al Franței, precizând că nu dorește să le facă 'un proces de intenție' rușilor și că este în posesia unor informații conform cărora loviturile aeriene ale Moscovei nu au țintit SI.

'De asemenea, trebuie să se pună capăt bombardamentelor fără discernământ' desfășurate de forțele siriene, a adăugat Fabius, care a cerut la Consiliul de Securitate 'interdicția de a opera în Siria bombardamente cu barili explozibili și clor'.

'Nu în ultimul rând, criza siriană trebuia tratată la rădăcină și mers spre o tranziție care să-i poată reda speranța poporului sirian', a spus șeful diplomației franceze. Potrivit lui Fabius, destinul poporului sirian 'nu se poate limita la o alternativă la oroare: fie un regim criminal (cel al lui Assad), fie terorismul barbar'.

Parisul insistă că președintele sirian Bashar al-Assad nu poate fi considerat ca făcând parte din viitorul Siriei. Rusia, care a operat miercuri primele sale lovituri aeriene în Siria, a prezentat în fața Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție antiteroristă în vederea 'coordonării tuturor forțelor care luptă împotriva Statului Islamic și altor structuri teroriste'.

Aviația rusă a operat miercuri primele sale bombardamente în Siria, la cererea președintelui Bashar al-Assad. Potrivit unei surse de securitate siriene, aviația rusă, în cooperare cu armata siriană, a lovit 'poziții teroriste' situate în trei provincii în Siria: Hama, Homs și Latakia, în nord-vestul și centrul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав