X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Raportor APCE: Blocajul poate fi evitat printr-un acord inteligent cu PCRM

1 oct. 2015,, 12:15   Politică
3003 5

Raportor APCE: Blocajul poate fi evitat printr-un acord inteligent cu PCRM
Foto : agerpres.ro

Blocajul politic legat de alegerea președintelui, în 2016, poate fi evitat doar printr-un acord inteligent cu PCRM. De această părere este raportorul APCE pentru Republica Moldova, Piotr Wach, care se arată convins că demisia președintelui și organizarea alegerilor anticipate, așa cum cer protestatarii, nu vor aduce rezultatele scontate. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

Potrivit raportului APCE, demonstrațiile antiguvernamentale care au cuprins țara sînt în mare parte justificate, doar că unele dintre revendicările protestatarilor ar putea genera consecințe nedorite.

„După părerea mea, alegerile anticipate, despre care unii vorbesc, nu vor fi profitabile pentru nimeni, cu excepția, poate, a socialiștilor. Pe de altă parte, sînt de părere că demisia președintelui nu aduce nimic bun țării. Alegerile vor veni oricum într-un an, iar data trecută Moldova a pierdut peste doi ani ca să aleagă un președinte cu majoritatea parlamentară necesară, de doua treimi. Cred că doar printr-un acord inteligent cu Partidul Comuniștilor se poate evita repetarea acestei situații”, a remarcat Piotr Wach.

Potrivit lui Wach, deși demisia președintelui este în esență un gest simbolic, aceasta ar putea declanșa o nouă criză politică de proporții. „Constituția nu a fost modificată, iar noi am sfătuit autoritățile de la Chișinău să schimbe procedura de alegere a președintelui”, a spus raportorul.

În opinia demnitarului european, scandalul care a declanșat valul de proteste de la Chișinău a evoluat foarte lent, întrucît Guvernul a izbutit să țină în taină fărădelegile care au avut loc în sistemul bancar. Piotr Wach se arată convins că în Moldova nu există instituții suficient de puternice care să investigheze eficient aceste fraude.

„În precedentele noastre rapoarte am menționat situația neclară din sistemul bancar moldovenesc. Nu am știut cu exactitate unde erau problemele, nu am cercetat în profunzime, dar aveam indicii că ceva nu este în regulă. Cred că politicienii erau la curent, știau foarte bine ce se întîmpla în sistemul bancar, dar nu au avut curaj să vorbească deschis despre asta. Din fericire, această situație nu a putut fi ascunsă multă vreme, mai ales că dimensiunea fraudei este uriașă – de zece ori mai mare decît PIB-ul țării!”, a menționat Piotr Wach.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?