X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Şeful Delegaţiei UE în Moldova consideră că autorităţile sînt capabile să depăşească criza actuală

2 oct. 2015,, 12:39   Politică
4686 18
Тапиола: Политическая система Молдовы находится под влиянием личных интересов
Foto: noi.md
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, este de părere că "autorităţile moldoveneşti sînt capabile să identifice soluţii pentru depăşirea crizei politice", generate de acţiunile de protest de la Chişinău. Oficialul a făcut o declaraţie în acest sens joi, fiind invitat în studioul emisiunii Moldova în direct de la postul de televiziune "Moldova 1".

"Dacă dorinţă este, soluţiile apar. Nu văd niciun motiv tehnic care nu ar permite autorităţilor să rezolve problemele actuale. Un alt moment este că sistemul politic este sub influenţa intereselor personale, iar aceasta este un obstacol pentru implementarea reformelor şi pentru investiţiile străine, care ar trebui să contribuie la sporirea nivelului de trai", a spus Tapiola.

El a subliniat că autorităţile ar trebui să promoveze mai activ reformele şi să implementeze prevederile Acordului de asociere cu UE, care "deschide mari oportunităţi pentru Moldova, dar cere realizarea consecventă a reformelor". Potrivit lui, autorităţile sînt singure generatoare de probleme, pe care ulterior încearcă să le rezolve. Diplomatul a exemplificat prin demisia Guvernatorului BNM, care, în opinia sa, este "extrem de inoportună".

"Această demisie a condus la limitarea mandatului Misiunii FMI, sosită la Chişinău pentru a discuta noul memorandum. FMI avea nevoie de garanţii ale stabilităţii politice. Pentru a obţine semnarea Memorandumului cu FMI, sînt necesare reforme. Uneori FMI cere reforme prea dure, însă asemenea mecanism se aplică peste tot. Cred că va funcţiona şi la voi. Aşadar, realizaţi reforme, semnaţi Acordul cu FMI şi deblocaţi finanţarea externă", a îndemnat Tapiola.

Ambasadorul a recomandat autorităţilor moldovene să elaboreze un plan de acţiuni format din paşi concreţi pentru depăşirea crizei. În opinia lui, sînt necesare eforturi decisive şi oneste, pentru a dinamiza reformele, îmbunătăţi climatul investiţional, rezolva problemele din sectorul bancar, pentru a combate corupţia şi a normaliza situaţia cu Găgăuzia şi Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?