Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4138

Poisic: FMI nu lucrează ca o echipă de pompieri

7 oct. 2015,, 08:15   Economie
3371 0

Foto: noi.md

Încă nu demult, prim-ministrul Valeriu Streleț ne asigura că memorandumul cu FMI va fi semnat pe 6 octombrie. Însă ieri aceasta nu s-a produs, iar șeful Executivului a numit un nou termen – pînă la sfîrșitul lunii noiembrie. Este reală această nouă promisiune a premierului? NOI.md i-a solicitat un răspuns la această întrebare doctorului în economie, colaboratorului științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

„În prezent, în țară s-a creat o situație foarte complicată – și politică, și economică. Puterea este asaltată de proteste puternice din două părți: Platforma Civică «Demnitate și Adevăr», PSRM și Partidul Nostru. Guvernarea trebuie să arate că în țara aceasta se face ceva și o îmbunătățire a situației este posibilă, or, nimeni nu vede acțiuni reale, Guvernul pînă acum nu are un plan de măsuri anticriză. Toți văd doar o înrăutățire. Nici chiar comunicatul difuzat de Biroul Național de Statistică nu conține date comparative privind exportul în august 2015 și 2014. Volumul exportului moldovenesc în luna august 2015 a constituit 72,2% din volumul exportului în perioada similară a anului trecut. Toți vorbesc despre insuccesele în exportul cu Rusia, însă volumul exportului în UE, în luna august 2015, a constituit 81,2% din volumul lunii august 2014, iar exportul în alte țări – 54%. Este un eșec colosal, care este trecut cu vederea. Mai departe va fi o cădere”, consideră economistul.

În opinia lui Mihail Poisic, pentru a îmbunătăți indicatorii exportului, este necesar de restabilit relațiile cu Rusia. „Însă acum noi pentru Rusia nu sîntem un stat prietenos și într-o lună nu vom deveni. Orice producție are sens numai în cazul în care ai cumpărător. Iar dacă noi vindem în UE grîu, porumb, floarea soarelui, nuci și miere, iar din producția procesată comercializăm doar vin, zahăr, suc concentrat și ulei, atunci nu avem practic nicio perspectivă să vindem ceva acolo, deoarece nu am avut recoltă. Țara se duce de rîpă și acțiuni reale pentru îmbunătățirea situației nu se întreprind”, a menționat Mihail Poisic.

„Nu prea cred că Misiunea FMI va reveni și va încheia în noiembrie memorandumul, deoarece ei nu lucrează cu statele cu instabilitate politică, iar niciuna dintre cele două tabere de protestatari nu intenționează să-și sisteze acțiunile de protest”, a subliniat expertul.

„Dimpotrivă, acțiunile de protest se amplifică, de aceea semnarea memorandumului în luna noiembrie este puțin probabilă, fie și din acest motiv. În afară de aceasta, FMI are foarte multe întrebări economice față de noi: privind deficitul uriaș al bugetului, majorarea TVA la carne și zahăr, ridicarea vîrstei de pensionare pentru femei, nemaivorbind de problemele din sectorul bancar. FMI este o organizație foarte birocratică și ea nu lucrează ca o echipă de pompieri”, a conchis Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав