X 
Cutremure stiri: 501

Bilanțul Zilei Vinului în format nou (VIDEO)

9 oct. 2015,, 12:00   Societate
3164 0
День вина в новом формате - итоги
Foto: noi.md
Circa 17 mii de vizitatori, dintre care 2200 de turişti străini, au marcat Ziua Vinului în Moldova (la 3 şi 4 octombrie) la zece fabrici de vinuri şi în satul Butuceni, unde sărbătoarea a fost organizată de Asociaţia Micilor Producători de Vinuri. Aici ei au procurat circa 15 mii de sticle de vin. Acest lucru a fost comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, dedicate rezultatelor Zilei Naţionale a Vinului, relatează NOI.md.

De asemenea, printre oaspeţi s-au mai aflat şi 13 jurnalişti din SUA, Marea Britanie şi Polonia, care vor scrie despre sărbătoarea noastră în diverse publicaţii specializate din ţările lor. Ei au fost invitaţi de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV). În afară de aceasta, ONVV a organizat o excursie prin fabricile de vinuri pentru 11 bloggeri (cinci din România, ceilalţi din Moldova), şi opt jurnalişti autohtoni, pentru promovarea vinurilor moldoveneşti.

Viceministrul Agriculturii, Vladimir Loghin, consideră că Sărbătoarea Vinului în noul format a avut succes. Preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, Ion Luca, a spus că vinificatorii nu s-au aşteptat la un asemenea aflux de turişti. Timp de două zile ei au vîndut peste 2,5 mii de bilete de intrare (la un preţ de 40 de lei). Iar reprezentantul Companiei „Asconi”, care a obţinut marele premiu pentru merite deosebite în vinificaţie, Andrei Sîrbu, a menţionat că complexul de restaurante de pe lîngă vinărie a fost plin nu numai sîmbătă şi duminică, dar şi în următoarele două zile. Astfel, pentru prepararea bucatelor naţionale, ei au procurat toată brînza din satul Puhoi şi au mers după acest produs chiar şi în satele vecine.

Directorul ONVV Dumitru Munteanu a comunicat că în perioada 1-4 octombrie oaspeţii care au decolat pe Aeroportul Internaţional Chişinău au primit în dar 9200 de sticle de vin sub brandul naţional Wine of Moldova, precum şi 15 mii de pliante, pentru ca oamenii care sosesc în Moldova să poată vizita sărbătoarea. Astfel, 13 autobuze şi 11 microbuze (3 au fost adăugate ca urmare a cererii sporite) au transportat peste 3 mii de persoane. În aceste scopuri ONVV a alocat 227 de mii de lei, iar valoarea totală a cheltuielilor legate de organizarea sărbătorii a constituit 783 de mii de lei (din Fondul viei şi vinului). Anterior, pentru Ziua Vinului în PMAN se preconiza să se aloce 2,8 milioane de lei.

În anul viitor se presupune că vor fi dezvoltate ambele formate – sărbătoarea pe Piaţa Marii Adunări Naţionale şi excursiile la vinării, cu implicarea mai multor întreprinderi în acest program.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав