Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Un antreprenor a înşelat sute de cetăţeni, cu acordul tacit al BEM

16 oct. 2015,, 17:45   Economie
4894 1
Foto: bistro-credit.ru
Cu acordul tacit al conducerii Băncii de Economii (BEM), la Chişinău, un afacerist a tras pe sfoară sute de cetăţeni şi cîteva companii private, obţinînd credite de construcţie a locuinţelor în valoare de 600 de milioane de lei.

Avocatul Aurelian Stratan a spus vineri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre creditarea companiilor antreprenorului Ivan Tomailî, care au activat din 2006 pînă în 2011.

"În cazul meu, compania lui, Amtarex, a anunţat despre intenţia de a construi două blocuri locative pe strada Grădina Botanică din Chişinău. Oamenii achitau în medie 500 de euro pentru 1 m.p. Compania nu avea nici permisiune de construcţie, nici chiar proiectul blocurilor. Însă, în baza promisiunilor lui Tomailî, Comitetul de credite al BEM a permis eliberarea unui credit de 89 de milioane de lei", a spus el.

Potrivit lui, escrocul acţiona primitiv, dar eficient.

"Folosind dorinţa cetăţenilor de a avea apartamente în capitală, el le propunea să semneze un acord ipotecar, apoi să transfere suma contractului în contul companiei sale de la BEM. Clienţii, din păcate, i se încredinţau şi transferau sume impunătoare. Au fost înşelate şi o serie de companii private, care, de asemenea, "rezolvau" subiecte cu Amtarex. Tomailî primea concomitent venituri din două surse – de la clienţii naivi şi sub formă de credite de la bancă pentru obiectele «construite». Însă nici un obiect nu a fost finalizat. Avem clădiri finalizate în proporție de 10-15%, sînt şi de 80%", a informat avocatul.

În opinia lui, o cooperare atît de îndelungată nu putea trece neobservată de conducerea băncii, şi anume de preşedintele Grigore Gacichevici.

"Creditele se acordau cu ochii închişi. Conform regulamentului BNM, la acordarea creditelor în proporţii deosebit de mari este necesară solicitarea datelor despre companie la BNM şi Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor. Dacă aceste proceduri ar fi fost respectate, s-ar fi aflat că toate companiile care au luat bani de la bancă au legătură cu o singură persoană. Totodată, această persoană – Tomailî – înregistra companiile la aceeaşi adresă într-o zonă off-shore. Atît suma creditelor, cît şi adresa comună a companiilor nu puteau să nu ridice semne de întrebare. Dar funcţionarii de la BEM, cel mai probabil, aveau alte preocupări. Ei îşi făceau propriul joc", consideră avocatul.

El s-au indignat de faptul că nici acum, figurînd în dosarul de escrocherie, Tomailî nu a fost arestat.

"I s-a interzis doar să părăsească oraşul. Călătoreşte prin Chişinău cu pază în automobile de lux. Totodată, ni se vorbeşte despre furtul miliardului de euro ca despre un dezastru, iar aici un escroc a furat 600 de milioane de lei, a lipsit de speranţă sute de oameni şi stă la libertate. Ne-am adresat în diferite instanţe – de la preşedinte şi şeful procuraturii pînă la preşedinţii diferitor instanţe de judecată, cerînd dreptate şi imparţialitate. Însă nimeni nu a reacţionat", a spus avocatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?