Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Avocaţii lui Filat: Cerem organelor de anchetă să înceteze promovarea unei justiţii televizate

20 oct. 2015,, 13:30   Politică
4918 3

Адвокаты Филата: Мы требуем от следственных органов прекратить продвижение телевизионного правосудия
Foto: unimedia.info

Avocaţii ex-premierului Vlad Filat solicită Procuraturii Anticorupţie şi organelor de anchetă să înceteze imediat promovarea unei justiţii televizate. Într-un comunicat dat publicităţii ei spun că dreptul la apărare a lui Vlad Filat a fost grav încălcat prin intermediul conferinţei de presă susţinute luni de către reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie şi ai Centrului Naţional Anticorupţie, transmite IPN.

Totodată, avocaţii susţin că prin difuzarea în sursele media a mijloacelor de probă şi a acţiunilor de urmărire penală, grupul de lucru responsabil de cauza penală vizată a sfidat de o manieră gravă practica Curţii Europene pentru Drepturile Omului, violând astfel prezumţia nevinovăţiei şi garanţiile fundamentale ale acestuia în cadrul unui proces penal.

„Având în vedere reacţiile procurorului în cadrul urmăririi penale, suntem sceptici cu privire la imparţialitatea acesteia şi cu privire la modul în care se administrează probele în prezentul dosar. Să nu uităm că prezumţia de nevinovăţie şi legalitatea administrării probelor reprezintă principii suverane pe care trebuie să se bazeze orice proces penal într-un stat de drept autentic”, se menţionează în comunicat. Potrivit avocaţilor, chiar şi în condiţiile unei presiuni enorme din partea autorităţilor, vor depune tot efortul şi diligenţa necesară pentru exercitarea efectivă a dreptului la apărare şi stabilirea adevărului obiectiv în prezenta cauză.

Procurorii anticorupţie au făcut publice mai multe detalii în dosarul în care ex-premierul liberal-democrat Vlad Filat este acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă. Oamenii legii au anunţat că în cadrul percheziţiilor la domiciliul ex-premierului au fost depistate acte secrete de la mai multe instituţii de stat şi acte care confirmă filarea mai multor persoane, printre care şi politicieni. La fel, printre probe se numără un şir de acte depistate la domiciliul învinuitului, care confirmă lucruri ce se conţin în depoziţiile date de omul de afaceri Ilan Şor, primar de Orhei, care confirmă legătura cu mai multe companii implicate în fraudele bancare. De asemenea, potrivit procurorilor, la Filat acasă au fost găsite acte care conţineau sintagma „persoanele cheie” şi aici se regăsesc nume care ar avea tangenţă cu fraudele investigate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?