X 
Cutremure stiri: 502

La Spitalul Clinic Republican s-a creat o situaţie dezastruoasă

28 oct. 2015,, 11:15   Societate
2766 0
В Республиканской больнице сложилась катастрофическая ситуация
Foto: trm.md
Situaţia financiar-economică şi cea generală de la Spitalul Clinic Republican (SCR) este una dezastruoasă şi instituţia necesită sprijinul urgent al Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului în general. O declaraţie în acest sens a fost făcută marţi de directorul SCR, Anatol Ciubotaru, după şedinţa Consiliului de administraţie, la care au fost prezentate rezultatele activităţii Spitalului în primele nouă luni ale anului curent.

Funcţionarul a menţionat situaţia critică a ascensoarelor spitalului, deoarece pentru o clădire de 15 etaje sînt necesare 12 ascensoare, însă funcţionează doar patru. Totodată, acestea sînt folosite, contrar normelor sanitare, atît pentru transportarea alimentelor, cît şi a vizitatorilor, bolnavilor şi medicilor.

"Policlinica, care anterior se afla în sediul Spitalului, acum a fost transferată în afara lui. Este extrem de incomod și pentru pacienţi, şi pentru medici. Policlinica trebuie readusă în incinta spitalului", a menţionat Ciubotaru.

Potrivit lui, spitalul are datorii de 93 de milioane de lei, care se acumulează începînd cu 2010.

"Presupun că motivul unor asemenea datorii este nerespectarea contractelor şi administrarea proastă. Propun să fie desfăşurat un audit extern, pentru a evalua gravitatea problemelor şi a propune soluţii", a spus Ciubotaru.

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că şedinţa Consiliului de administraţie, care, conform regulamentului, ar trebui desfăşurată cel puţin o dată la trei luni, în spital nu s-a desfăşurat deja de doi ani.

"În hol sînt mulţi arendaşi, care nu achită serviciile comunale, ceea ce, de asemenea, conduce la acumularea datoriilor. Este necesar de desfăşurat un audit extern în privinţa tuturor contractelor semnate cu spitalul", a spus ministrul, adăugînd că fosta conducere a instituţiei a semnat un contract de 30 mil. lei pentru medicamente, conform programului naţional, în lipsa asigurării financiare, ceea ce este o gravă încălcare a Legii privind achiziţiile publice.

Pentru soluţionarea problemei, ministrul a promis că se va adresa Guvernului pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă, în vederea stingerii datoriilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав