X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

În lacul Baikal a căzut un meteorit uriaş (VIDEO)

28 oct. 2015,, 12:10   Externe
4158 0
Foto: manager.ro
Savanţii de la planetariul din oraşul Irkutsk au comunicat despre căderea unui meteorit uriaş în lacul Baikal. Localnicii au observat corpul ceresc în aceeaşi zi, însă reprezentanţii Observatorului Astronomic al Universităţii de Stat din Irkutsk (USI) au publicat raportul privind acest eveniment doar cu o săptămînă mai tîrziu. Și pe Internet a apărut înregistrarea video a acestui fenomen.

Potrivit site-ului planetariului din Irkutsk, bolidul a fost depistat la 22 octombrie de către două staţii automate de observaţie ale USI, situate în Valea Tunka. Luminozitatea maximă a bolidului a fost de minus 4,5m (acesta fiind mai strălucitor decît Venus), masa inițială a obiectului, potrivit experților, ar putea fi de aproximativ un kilogram.

„Obiectul a fost observat la o înălţime de 67,2 km, pierdut la o altitudine de 62,1 km. Meteoritul „ajungea din urmă” pămîntul, fapt, care printre altele, a condiţionat o viteză redusă în raport cu suprafața terestră: în punctul de detectare aceasta nu a depășit 13 km/s, iar la sfîrșitul segmentului observat, ţinînd cont de rezistența semnificativă a aerului, aceasta s-a redus pînă la 10 km/s”, susţin oamenii de știință.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?